Acest ales în vârstă de 62 de ani, care era considerat favorit, are delicata sarcină să conducă dezbaterile cu privire la Brexit, în care predecesorul său John Bercow a fost acuzat uneori de părtinire de către susţinătorii ieşirii din Uniunea Europeană (UE).
Prim adjunct al lui John Bercow din 2010, Lindsay Hoyle a ocupat deja rolul de şef al orchestrei Camerei inferioare a Parlamentului britanic. Cu puternicul său accent din nord-vest, el nu a ezitat să-i oprească pe deputaţii zgomotoşi sau să-i someze pe naţionaliştii scoţieni atunci când aceştia cântau pe nas, în 2017, imnul european, într-o sesiune plenară.
El a fost desemnat în urma celui de-al patrulea tur de scrutin, cu buletine secrete, cu 325 de voturi la 213, împotriva ultimului său rival, Chris Bryant, şi el laburist.
Târât de doi dintre susţinătorii săi până la fotoliul din piele verde care domină băncile în Camera Comunelor, potrivit uneia dintre tradiţiile uneori suprinzătoare ale Parlamentului britanic, Lindsay Hoyle a promis că va fi ”neutru” şi ”transparent”. Obligat la imparţialitate, "speaker"-ul este nevoit să-şi părăsească partidul.
El a fost felicitat imediat de către premierul conservator Boris Johnson, care i-a salutat ”bunătatea” şi ”raţiunea” şi de către liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn.
Şapte candidaţi, trei bărbaţi şi patru femei, au intrat în cursă la succesiunea lui John Bercow care, după zece ani în postul de "speaker” şi-a anunţat demisia în septembrie, pentru a consacra mai mult timp alor săi.
PAPAGAL, ŢESTOASĂ ŞI ROTTWEILER
Spre deosebire de predecesorul său, Lindsay Hoyle, deputat din 1997, declara în weekend că el vede "speaker"-ul ca pe un simplu arbitru şi sublinia că ”oamenii nu vor să-şi amintească arbitrul, ei vor să-şi amintească meciul”.
În acest interviu acordat Sunday Times şi publicat duminică, el a spus că vrea să potolească atmosfera adesea electrică în Camera Comunelor, mai ales în dezbaterile pe tema ieşirii regatului Unit din UE.
Originar din Lancashire, în nord-vestul Angliei, Lindsay Hoyle a apărat luni egalitatea dreptului la cuvânt al deputaţilor şi a pozat ca apărător al securităţii lor, a echipelor lor şi familiilor lor, într-un context de tensiuni în ţară, în care mulţi aleşi au primit ameninţări.
Parlamentul care l-a ales, adesea paralizat din cauza lipsei unei majorităţi clare, ar putea să-şi schimbe fizionomia - el urmează să fie dizolvat miercuri, în vederea unor alegeri anticipate la 12 decembrie, declanşate într-o încercare de scoate Brexitul din impas. Amânată în trei rânduri, ieşirea Marii Britanii din UE este prevăzută de-acum la 31 ianuarie 2020.
Acasă, noul ”speaker” are o mică menajerie, care poartă nume ale unor personalităţi politice britanice. Papagalul său, căruia i-a pus numele Boris, o trimitere la premierul conservator, a învăţat deja să vocifereze "Ordeeer!" (”Faceţi ordine!”). Ţestoasa ”cu carapace dură” se numeşte Maggie, iar rottweilerul Gordon, ca premierii Thatcher şi Brown.
Alegerea unui "speaker" are loc după fiecare scrutin legislativ sau după demisia sau pensionarea precedentului preşedinte.
Odată cu plecarea lui John Bercow, un om scund cu o voce de tenor şi replici adesea tăioase, Camera Comunelor dă o pagină.
Acest amator de cravate ţipătoare, în vârstă de 56 de ani, care provine din Partidul Conservator, şi-a stabilit data plecării la 31 octombrie, ziua în care Regatul Unit ar fi trebuit să iasă din UE.
Cel mai tânăr titular, la prima sa alegere, în iunie 2009, al acestei prestigioase funcţii, John Bercow a depus eforturi să o moderizeze, abandonând anumite elemente ale ţinutei tradiţionale, precum peruca. În iunie 2017, el le-a permis deputaţilor să participe la sesiune fără cravată.
Sursa : news.ro
Statele Unite îşi oficializează ieşirea din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice... Patru zile de muncă, mai productive decât cinci. Concluzia la care a ajuns o companie după ce, timp de o lună, angajaţii...