Antena Căutare

Discuţiile între UE şi Londra pe tema relaţiei post-Brexit, lansate într-o atmosferă tensionată la Bruxelles

Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit au deschis luni discuţiile cu privire la viitoarea lor relaţie post-Brexit, într-o atmosferă tensionată şi sub presiunea unui calendar care impune prudenţă cu privirer la şansele ajungerii la un acord, relatează AFP.

Negociatorul-şef UE al Brexitului francezul Michel Barnier şi omologul său brotanic David Frost s-au întâlnit luni după-amiaza într-o reuniune de o oră, lansând astfel în mod oficial aceste discuţii.

Britanicul a sosit cu puţin înainte de ora locală 14.00 (15.00, ora României), fără să spună un cuvânt, la sediul Comisiei Europene (CE), unde îl aştepta Barnier.

O primă rundă de negocieri între echipele lor - aproximativ 100 de persoane de fiecare parte - a început apoi, până joi, când Barnier urmează să susţină o conferinţă de presă.

După publicarea, săptămâna trecută, a mandatelor de negociere ale celor două tabere, care şi-au afişat viguros liniile roşii ce confirmă divergenţe profunde, problema este dacă este posibil un teren de înţelegere.

Articolul continuă după reclamă

În cazul unui eşec, un ”no deal” cu consecinţe economice brutale pentru Regatul Unit, dar şi pentru continent, se va impune la sfârşitul perioadei de tranziţie, la 31 decembrie.

Din primul bilanţ al negocierilor - prevăzut în iunie -, Guvernul lui Boris Johnson a făcut o dată-limită - el a ameninţat joi să iasă de la negocieri încă din vară, dacă discuţiile se împotmolesc.

MESAJ POLITIC

”În orice negociere există mereu un pic de postură”, remarcă Fabian Zuleeg, du European Policy Centre (EPC).

Discuţii urmează să se desfăşoare în paralel, în aproiximativ zece grupuri de negociatori, cu o temă pentru fiecare - comerţ, transporturi, energie, condiţii de concurenţă, pescuit, cooperare judiciară -, în mod alternativ, la Bruxelles şi la Londra, la două-trei săptămâni.

”DIKTAT”

Însă având în vedere puţin timpul timp avut la dispoziţie, ele se vor concentra asupra a trei domenii: acordul de liber-schimb şi condiţiile concurenţei, rezolvarea diferendelor şi pescuitul. Sunt trei subiecte extrem de inflamabile, care promit discuţii fierbinţi.

UE nu este pregătită să-şi dea accesul la piaţa sa de 440 de milioane de consumatori, avertizând că nu va încheia un acord ”cu orice preţ”.

Accesul britanicilor pe această piaţă în condiţiile propuse de UE de ”zero cote, zero taxe vamale” va avea loc în funcţie de respectarea condiţiilor concurenţei loiale, mai ales respectarea pe termen lung a normelor europene în domeniul dreptului muncii, mediului, fiscalităţii şi ajutoarelor de stat. Uniunea exclude să accepte o economie dereglementată la uşa sa.

Or Londra, care-şi revendică libertatea comercială după divorţ, îşi subliniază refuzul de a se alinia reglementărilor europene.

Altă piedică este Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Britanicii refuză ca aceasta să joace vreun rol în mecanismul soluţionării diferendelor, aşa cum prevede mandatul european, în numele unei relaţii între ”egali suverani”.

Ultimul subiect vital pentru statele membre UE, cu Franţa în frunte, este pescuitul. Uniunea doreşte menţinerea unui ”acces reciproc în apele teritoriale”, iar Londra intenţionează să redevină un ”stat de coastă independent” şi să negocieze anual accesul în apele sale.

UE a avertizat deja că nu va exista niciun tratat comercial fără un acord asupra pescuitului.

”Dacă Londra rămâne pe linia sa, nu poate exista un acord. Brexitul a fost mereu o problemă politică, ideologică, nu economică”, subliniază Fabian Zuleeg, exprimându-şi îndoiala cu privire la faptul că îngrijorarea mediilor de afaceri ar fi suficientă pentru a exercita presiuni asupra lui Boris Johnson.

”O zonă de aterizare comună este posibilă”, în cazul în care condiţiile unui acord, în special asupra concurenţei, ”nu apar ca un diktat, un copy-paste al alinierii europene”, apreciază sursa europeană citată. Ea avertizează că ”există doar un plan A şi nu există un plan B”, odată ce britanicii refuză orice prelungire a discuţiilor după 2020.

Sursa : news.ro

Peste 100 de cineaşti LGBTQ boicotează un festival israelian în semn de solidaritate cu palestinienii... Cel puţin trei morţi şi 11 răniţi într-un atentat cu o motocicletă-capcană la un meci de fotbal în estul Afganistanului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x