Comunitatea de români din Islanda se teme acum că infractorii le-au pătat imaginea construită în ani de convieţuire.
Cei doi hoți români, purtători de coronavirus, au ajuns în Islanda pe 8 iunie și au fost arestați pe 12 iunie.
Românii care au revoltat Islanda au ajuns pe insulă cu o cursă din Marea Britanie. Făcând parte dintr-un grup de șase persoane, ei au declarat o adresă de domiciliu falsă la care urmau să stea în carantină 14 zile. Tot ei s-au şi demascat.
La patru zile distanţă, trei au fost arestaţi, suspectaţi pentru mai multe jafuri din magazine. Alţi trei au fost prinşi după două zile de căutări şi o campanie media la nivel naţional. Ţara nu mai avea cazuri active de coronavirus, aşa că românii erau consideraţi periculoşi.
„Nu sunt cooperanţi să împărtășească informații despre călătoriile lor, pe unde au umblat. Există anumite indicii că aceste persoane sunt conectate, dar vom lăsa ancheta sa dezvăluie dacă e așa”, a spus polițistul Oddur Árnason.
„Au fost nevoiţi să cheme personal din concediu. A repornit tot acest proces de carantinare, de depistare. Centrul de carantină a fost închis şi redeschis din nou”, a spus Mirabela Blaga, româncă stabilită în Islanda.
Cea mai mare insultă adusă Islandei a fost că poliţiştii au avut de suferit de pe urma românilor. În Islanda, oamenii legii beneficiază de un statut deosebit. Sunt eroi naţionali.
„Poliţişti de la cercetări care cercetau acest caz sunt acum în carantină, printre care şi eu!”, a mai spus Mirabela Blaga, româncă stabilită în Islanda.
Câți români sunt stabiliți în Islanda
O mie cinci sute de români sunt stabiliţi în Islanda. Profesori universitari, avocaţi, manageri sau traducători. Oamenii se tem acum că acest episod le va strica imaginea în rândul islandezilor. 14 români bănuiţi că fac parte din aceeaşi bandă de hoţi au fost arestaţi, în total, în ultimele zile.
Cu o populaţie de 350 de mii de oameni, Islanda atrage anual de două ori mai mulţi turişti decât populaţia sa. Anul acesta, autorităţi şi cetăţenii deopotrivă au făcut tot posibilul să menţină nepătată eticheta de destinaţie de top a ţării.
Testările pentru coronavirus au început din februarie, chiar înainte ca în Islanda să se înregistreze primul caz. Nicio altă ţară nu a făcut mai multe teste pe cap de locuitor în lume. Până în luna mai, ţara a înregistrat o mie 800 de cazuri şi 10 decese.
China afirmă că nu vrea să se amestece în alegerile prezidenţiale din SUA, după ce Bolton dezvăluie că Trump i-a cerut a... Fratele lui George Floyd cere ONU ”să-i ajute pe americanii de culoare”, Bachelet pledează pentru reparaţii după ”secole...