”Era un control de poliţie obişnuit. Cei doi bărbaţi aveau paşapoarte diplomatice ruse, dar nu erau acreditaţi oficial ca diplomaţi în Elveţia”, a declarat marţi pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei cantonale Grisons, regiunea în care se află staţiunea de schi Davos.
Potrivit presei elveţiene, cei doi suspecţi erau bănuiţi că au efectuat lucrări pregătitoare în vederea unei operaţiuni în cursul ediţiei din 2020 a WEF, care a început marţi, în prezenţa preşdintelui american Donald Trump.
Potrivit ziarului Tages Anzeiger, "cel puţin unul dintre bărbaţi a pretins că este instalator”. Cei doi bărbaţi preconizau să rămână la Davos de la 8 la 28 august, atrăgând curiozitatea poliţiştilor.
Cei doi au fost însă eliberaţi.
”Noi n-am primit vreo informaţie cu privire la acest subiect de la autorităţile elveţiene. Nu există nicio probă de spionaj”, a declarat pentru AFP Stanislas Smirnov, ataşatul de presă al Ambasadei Rusiei la Berna.
”Eu nu exclud să fie vorba despre persoane care deţin un paşaport diplomatic rus. Ele nu trebuie neapărat să fie acreditate în Elveţia”, a adăugat el.
În ceea ce priveşte motivul pentru care unul dintre ei s-a declarat instalator, ataşatul de presă rus a apreciat că trebuie să fi fost vorba despre o ”glumă proastă”.
La Berna, Serviciul de Informaţii al Cofederaţiei helvetice a declarat pentru AFP că nu se exprimă cu privire la ”cazuri particulare şi nici cu privire la activităţi operaţionale”. Procurorul general nu a deschis vreo anchetă.
În octombrie 2018, Elveţia a lansat în schimb o procedură penală vizând cetăţeni ruşi suspectaţi de spionaj pe teritoriul elveţian împotriva Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA) şi Laboratorului de la Spiez, care lucrează pentru Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Presa scrie că ruşii vizaţi de procedură par a fi doi membri aiserviciului militar rus de infromaţii (GRU) arestaţi în Olanda la începutul lui 2018, suspectaţi de piratarea Laboratorului elveţian Spiez, asociat la acea vreme anchetei cu privire la tentativa de otrăvire a fostului dublu agent rus Serghei Skripal.
Cei doi cetăţăeni ruşi au fost expiulzaţi în Rusia în acelaşi an.
În ceea ce priveşte AMA, cu sediul al Montréal, ea a suspendat în 2015 Agenţia Rusă Antidopaj (Rusada), din cauza rolului motor al acesteia într-un sistem de dopaj de stat care domnea în sportul rus din 2011 în 2015.
AMA a reintegrat agenţia rusă antidopaj la 20 septembrie 2018, însă la sfârşitul lui 2019 a exclus Rusia de la orice competiţie sportivă internaţională pe o perioadă de patru ani, pentru a sancţiona ”manipularea” datelor controalelor antidopaj pe care i le-a predat.
Sursa : news.ro
UNHCR se aşteaptă la milioane de refugiaţi din cauza modificărilor climatice... Luigi Di Maio demisionează de la conducerea Mişcării Cinci Stele...