- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Germana Ursula von der Leyen, prima femeie care urmează să conducă Comisia Europeană (CE), a dezvăluit marţi portofoliile celor 26 de membri ai echipei sale, a cărei prioritate este să facă faţă modificărilor climatice şi tehnologice, relatează AFP.
În vârful organigramei - cu câte un comisar din fiecare stat membru al Uniunii, mai puţin din Regatul Unit, care urmează să părăsească UE la sfârşitul lui octombrie -, această apropiată a cancelarului german Angela Merkel a plasat două nume grele, deja membri ai Comisiei luxemburghezului Jean-Claude Juncker, pe care urmează să-l înlocuiască în funcţie la 1 noiembrie, într-un mandat de cinci ani.
Este vorba despre social-democratul olandez Frans Timmermans şi de liberala democrată Margrethe Vestager. Ei au fost candidaţi la succesiunea lui Juncker, aşadar sunt foşti rivali ai lui von der Leyen, şi vor fi însărcinaţi cu dosare prioritare în cadrul Comisiei din care face parte un număr-record de femei (13).
Timmermans urmează să coordoneze activităţile consacrate ”pactului verde” promis de von der Leyen în iulie, în vederea concretizării promisiunii sale de atingere a neutralităţii carbonului în UE la orizontul lui 2050.
LOVITURĂ DE TEATRU
Vestager, oaia neagră a Silicon Valley, căreia i-a aplicat amenzi-record, urmează să supervizeze toate programele în vederea adaptării Eurpei la era digitală.
Iar lovitura de teatru este că ea va rămâne comisarul însărcinat cu Concurenţa - o decizie neaşteptată, având în vedere că o regulă nescrisă vrea ca un fost comisar să nu primească exact aceeaşi funcţie ca înainte.
În total, echipa lui von der Leyen numără opt foşti membri ai echipei Juncker.
Între ei, iralndezul Phil Hogan a fost numit comisar european însărcinat cu Comerţul, un post sensibil în care va avea responsabilitatea să gestioneze tensdiunile comerciale cu Statele Unite şi să negocieze un acord de liber-schimb cu Regatul Unit după Brexit.
Von der Leyen şi-a exprimat dorinţa ca divorţul să marcheze începutul unei ”noi relaţii” cu Londra.
Acest membru PPE, partidul din care face parte şi Leyen, este în prezent comisarul Agriculturii, un portofoliu care l-a plasat în prima linie în ultimele negocieri comerciale ale UE.
În grupul noilor veniţi, franceza liberală Sylvie Goulard, o fostă eurodeputată şi subguvernatoare a Băncii Franţei, preia portofoliul Pieţei Interne, care înglobează politica industrială şi industria Apărării şi spaţială.
”PREZUMŢIE DE NEVINOVĂŢIE”
Italianul social-democrat Paolo Gentiloni, un fost premier, este însărcunat cu Economia, în momentul în care Roma, care trebuie să relanseze economic o ţară aflată în oprire, speră la mai multă supleţe din partea Bruxellesului în privinţa finanţelor sale publice.
El urmează, însă, să lucreze în colaborare cu letonul Valdis Dombrovkis (PPE), vicepreşedinte însărcinat cu coordonarea politicilor economice. Este vorba despre o constelaţie care seamănă mai mult sau mai puţin cu Comisia Juncker, în care socialistul francez Pierre Moscovici lucra împreună cu Dombrovskis.
Grecul Margaritis Schinas (PPE), originar dintr-una dintre ţările din prima linie ale sosirii migranţilor, urmează să supervizeze problemele migraţiei.
Acest nou executiv european urmează să înfrunte, între altele, provocarea crizei migraţiei, tensiuni comerciale provocate de imprevizibilul preşedinte american Donald Trump, Brexitul şi o ascensiune a sentimentului eurosceptic.
Negocierile posturilor au fost îndelungate şi s-au lovit de exigenţele ţărilor membre ale grupului de la vişegrad (V4, Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), care doreau să li se acorde mai multe competenţe comisarilor lor.
După prezentarea, marţi, a noii echipe, toţi membrii acesteia urmează să fie audiaţi în parlamentul European (PE) de la 30 septembrie la 8 octombrie. În trecut, pretendenţi audiaţi de eurodeputaţi au fost respinşi.
În noua Comisiei, unele desemnări au provocat scrâşnete din dinţi.
Biroul european de luptă împotriva fraudei (OLAF), un organism independent, îi anchetează pe Goulard - într-un dosar de angajări fictive - şi pe comisarul polonez Janusz Wojciechowski - cu privire la ”presupuse nereguli privind rambursarea unor cheltuieli de călătorie”.
Întrebată despre franceză, von der Leyen a insistat asupra ”prezumţiei de nevinovăţie” şi s-a angajat să asculte avizul Olaf.
După audieri, noul Executiv de la Bruxelles urmează să treacă de votul de învestire, la 22 octombrie, în sesiunea plenară, la Strasbourg (Franţa).
Sursa : news.ro
Fostul ambasador considerat ”prost” de către Trump, Kim Darroch, înnobilat... Boris Johnson, în căutarea unui acord cu UE, după o serie de dezavuări usturătoare în Parlament...