Preşedintele american Donald Trump a anticipat luni un acord comercial cu China, după gesturi pozitive din partea Beijingului, calmând pieţele globale care au fost agitate de noile tarife anunţate în ultimele zile de cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters.
Trump a declarat după summitul liderilor Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) că crede în sinceritatea Chinei legată de dorinţa de a ajunge la un acord, referindu-se la presiunile economice în creştere exercitate asupra Beijingului şi a pierderilor de locuri de muncă din China.
Vicepremierul chinez Liu He, care a coordonat negocierile cu Washingtonul, a declarat luni că China doreşte să rezolve disputa comercială prin intermediul unor negocieri ”calme” şi că se opune oricărei creşteri a tensiunilor comerciale.
Trump a spus că aceste comentarii din partea lui Liu Sun un semn pozitiv şi a reitarat că oficialii chinezi i-au contactat pe omologii lor comerciali americani şi au oferit reluarea negocierilor, afirmaţie pe care China a refuzat să o confirme.
”Cred că doresc foarte mult un acord. Cred că acest lucru a fost dovedit noaptea trecută. Vicepremierul Chinei a spus că vrea să vadă că acest acord are loc”, a spus Trump.
”Cu cât aşteaptă mai mult, cu atât este mai greu să revină, dacă vor putea să mai facă acest lucru. Nu cred că au de ales”, a spus Trump la o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Macron a declarat că un acord ar contribui la disiparea incertitudinilor care au afectat pieţele globale. Acesta a arătat că Trump le-a spus altor lideri din G7 că a dorit să încheie un acord cu China.
Trump a mai spus că este mai optimist în legătură cu perspectivele unui acord decât a fost în trecutul recent.
La câteva zile după ce l-a numit pe preşedintele Xi Jinping un inamic, Trump l-a lăudat luni pe omologul său chinez de două ori, în remarci separate, numindu-l ”un mare lider” şi ”un om strălucit”.
La Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat că nu a auzit să fi avut loc o convorbire telefonică între cele două părţi. Cu toate acestea, Ministerul chinez al Comerţului emite comunicate referitoare la discuţiile comerciale. Instituţia nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Întrebat dacă a avut loc o discuţie telefonică, Trump a subliniat comentariile lui Liu. Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a spus că a avut loc un contact între cele două părţi. Dar a refuzat să spună cu cine.
Bursa de pe Wall Street şi-a revenit luni, după comentarile făcute de Trump şi Liu.
Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,83%, S&P 500 cu 0,85%, iar Nasdaq cu 1,06%.
Indicele global MSCI a avansat cu 0,14%.
Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană a scăzut cu 0,98%, la 53,64 dolari pe baril, iar cotaţia petrolului Brent a coborât cu 1,08%, la 58,7 dolari pe baril.
Sursa : news.ro
UE aşteaptă ca Marea Britanie să plătească toate datoriile, chiar şi în cazul unui Brexit fără acord... Ambasadorul României la Londra: Boris Johnson i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis o convorbire telefonică...