Lucrătorii UE care se mută în alt stat membru vor putea să își transfere toate drepturile la pensie, datorită unei propuneri legislative adoptate de Parlament marți. Aceasta urmează a fi aprobată formal de Consiliul de Miniștri.
"Textul aduce o îmbunătățire reală a situației multor lucrători. Este un mare pas înainte pentru libertatea de mișcare a lucrătorilor și un impuls dat Europei sociale", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL), adăugând că "o pensie bună este o necesitate, în contextul în care speranța de viață a europenilor a crescut".
Drepturi de pensie depline
Legislația actuală UE prevede că lucrătorii care se mută în alt stat membru nu își vor pierde drepturile statutorii la pensie, adică cele oferite de stat.
Nu există însă reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finanțate sau co-finanțate de angajatori, așadar oamenii care se mută între statele membre riscă să își piardă drepturile achiziționate în decursul unei perioade, dacă aceasta nu este considerată suficient de lungă de către statul în care se mută.
Maximum trei ani pentru a fi eligibil
Conform noii legislații, perioada de subscriere, adică perioada de apartenență activă la o schemă de pensii, necesară pentru ca o persoană să își păstreze drepturile la pensie suplimentară nu trebuie să fie mai lungă de trei ani.
Deputații au inclus o clauză care prevede că lucrătorii transfrontalieri trebuie să beneficieze de același nivel de protecție conform noii directive, pe care statele membre trebuie să o pună în aplicare în răstimp de patru ani.
Ce urmează
Legislația trebuie să fie acum aprobată formal de Consiliul de Miniștri.
PE: Etichete obligatorii "fabricat în" pentru a întări siguranța produselor... Feribot cu 477 de pasageri la bord, naufragiat în largul Coreei de Sud...