Antena Căutare

Dunarea, expusa unor posibile catastrofe ecologice. Vezi harta pericolelor!

Dunarea este expusa unor pericole provenind de la aproximativ 150 de instalatii industriale, adevarate "bombe cu intarziere", intre care si un depozit de noroi rosu de la Tulcea, anunta organizatiile ecologiste, citate de "Le Figaro".

Fondul Mondial pentru Protejarea Naturii (WWF) considera depozitul din Tulcea, unde este stocat noroi rosu pe o suprafata de 20 de hectare, drept unul dintre cele mai periculoase pentru Dunare.

Pana in prezent au avut loc scurgeri, afirma publicatia franceza, adaugand ca un accident similar celui din Ungaria ar avea "un efect devastator asupra Deltei Dunarii".

Pentru cei 850 de locuitori din Kolontar, spectrul unei a doua inundatii cu noroi rusu a fost indepartat, prin construirea unui dig de protectie inalt, finalizat luni seara. Dar, pentru Dunare, pericolele sunt reale, potrivit Comisiei Intenationale pentru Protectia Dunarii (ICPDR), care subliniaza ca peste 150 de instalatii industriale, unele din perioada comunista, se afla de-a lungul cursului de 3.019 kilometri al fluviului.

"Industria si exploatarea miniera reprezinta intre 31 si 42 la suta din PIB-ul tarilor riverane (Dunarii) si intre 29 si 50 la suta din locurile lor de munca", a precizat Comisia, adaugand ca aceste sectoare utilizeaza anual 5,7 miliarde de metri cubi din apa fluviului.

Numeroase uzine si mine din perioada comunista nu mai functioneaza, dar materialele toxice sunt conservate, in continuare, in depozite vechi care se degradeaza in timp.

In Ungaria, si alte bazine stocheaza noroi coroziv precum cel de la Ajka, a declarat WWF, precizand ca cel mai imprtant se afla la Almasfuzito, pe malul Dunarii, la 80 de kilometri in amonte de Budapesta. Aproximativ 12 milioane de tone de noroi sunt repartizate in mai multe rezervoare, pe o suprafata de 40 de hectare, intr-o zona seismica, subliniaza organizatia.

"Daca bazinul cedeaza, aprovizionarea cu apa potabila a unei bune parti din Ungaria va fi amenintata", a declarat Andreas Beckmann, un expert din cadrul WWF.

In Serbia, doua rafinarii se afla foarte aproape de Dunare. De asemenea, la Pancevo, langa Belgard, se afla unitati de fabricare a ingrasamintelor chimice si clorurii de vinil, foarte toxica.

Sursa: Jurnalul National

VIDEO! O romanca batuta intr-o statie de metrou din Italia nu este ajutata de nimeni... Autocar, lovit de un tren in Ucraina: 37 de morti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x