Pe piata valutara nu au mai ramas „oaze de liniste". Speculantii joaca impotriva dolarului cu acelasi elan cu care au jucat impotriva euro in plina criza a datoriilor europene. Saptamana trecuta, speculantii au aruncat in aceste operatiuni 22 mld. $ - cel mai ridicat indice din ultimii doi ani, dupa cum afirma Reuters.
De aproape o luna, valuta americana se depreciaza fata de euro, pentru ca joi sa atinga 1,4029/euro, valoare nemaiintalnita incepand din 28 ianuarie.
In ultima zi a saptamanii trecute, dolarul si-a revenit usor. Drept semnal de atac a fost considerat avertismentul lansat de seful Rezervei federale a SUA, Ben Bernanke, la sfarsitul lunii august, cand a evocat posibilitatea lansarii unui nou program de achizitionare de obligatiuni de pe piata, pentru a da o mana de ajutor economiei.
Expertii se asteapta ca decizia de injectare a aproape 1.000 mld. $ sa fie adoptata la inceputul lunii noiembrie. Rezultatul interventiei lui Bernanke: de la inceputul lunii septembrie, cursul dolarului fata de cosul valutelor principalilor parteneri comerciali ai SUA a pierdut aproape 7%, iar fata de euro - aproximativ 11%.
„Dolarul va continua sa ramana sub presiune", spune Brian Kim, de la UBS. „Intrebarea este cine va tipari mai multi bani", adauga Bill Gross, de la PIMCO.
Un rau pentru moneda europeana
Un euro scump este daunator. Un curs de 1,4 $ si mai mult a fost catalogat de premierul luxemburghez, Jean-Claude Junker, un lucru rau pentru moneda europeana, ba chiar ucigator, potrivit aprecierii profesorului Nouriel Roubini. Iar cunoscutul finantist George Soros afirma ca speculatiile referitoare la derularea unui „razboi valutar ascuns" nu sunt departe de adevar.
Tot articolul, in Financiarul
CEDO: Romania are la dispozitie 18 luni sa rezolve problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismu... Suprataxarea sistemului bancar ungar face primele victime: trei banci vor sa se retraga...