- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Despre succesorul lui Berlusconi la sefia Executivului se vorbeste deja de cateva zile, comentatorii politici si presa vehiculand tot mai des numele fostului comisar european Mario Monti.
Redresarea economiei italiene, slabita din punct de vedere structural, asigurarea supravietuirii pe pietele financiare si in zona euro, precum si revitalizarea reformelor, aflate acum intr-un punct mort, dar pe care Italia s-a angajat, in fata FMI si a UE, sa le indeplineasca - sunt prioritatile viitorului Guvern de la Roma.
Parlamentul a acceptat deja, inainte de demisia, sambata, a lui Berlusconi, primele masuri anticriza promise pentru reducerea datoriei uriase de 1.900 de miliarde de euro (120% din PIB) si pentru relansarea cresterii economice, dar acestea nu raspund decat partial urgentei situatiei, noteaza un analist citat de AFP si preluat de Mediafax.
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele italian, Giorgio Napolitano, a inceput consultarile cu partidele politice pentru desemnarea unui succesor la sefia Guvernului. Au fost invitate la negocieri toate formatiunile politice, conform Constitutiei. Analistii scriau ieri ca presedintele este nerabdator sa anunte numele viitorului premier - cel mai probabil fiind vorba despre Mario Monti, economist recunoscut si respectat - inainte de deschiderea burselor din aceasta dimineata, dar si a unei noi emisii de obligatiuni.
Ce se va intampla insa cu Berlusconi? El promite ca se va intoarce, pentru ca, se pare, nu poate sta departe de politica si de toate beneficiile obtinute de pe urma ei. Potrivit presei italiene, citate de AFP si Mediafax, Il Cavaliere ar putea sa faca o sumedenie de alte lucruri in loc sa se gandeasca tot la politica. Ar putea, de exemplu, sa se retraga la tropice, sa preia administrarea echipei sale de fotbal, sa plece intr-un exil luxos sau chiar sa mearga de bunavoie la inchisoare.
Varianta exilului este sustinuta, intr-o oarecare masura, de fostul premier, dupa ce a afirmat, intr-o conversatie telefonica interceptata, ca Italia "este o tara de rahat", adaugand: "In cateva luni voi pleca". Si-ar putea cauta exil in Argentina, unde detine cateva proprietati, sau chiar in Caraibe. Sau ar putea sa-si schimbe meseria si sa redevina "animator pe vase de croaziera", slujba pe care a detinut-o la inceputul carierei. "Cred ca ar vrea sa plece, dar la 75 de ani nu mai este la prima tinerete.
Totul depinde de ceea ce ii vor cere copiii sai. Fiica sa, Marina (cea mai mare, presedinta holdingului familial Fininvest si a Editurii Mondadori), a declarat clar ca nu este dispusa sa fie mai putin bogata sau mai putin influenta, afirma analistii.
Pe de alta parte, Berlusconi a parut sincer cand a afirmat ca se simte "eliberat" si cand a declarat ca nu va participa la urmatoarele alegeri. El domina scena politica nationala de aproape 20 de ani si, pare-se, s-a obisnuit prea mult cu asta.
"Poate voi da o mana de ajutor in campaniile electorale, intotdeauna am fost foarte bun in asa ceva", a spus premierul demisionar, care va ramane deputat al Poporului Libertatii (PdL), al carui fondator este, pana la incheierea legislaturii, in 2013.
Optimism in Grecia
Schimbarile la varful guvernelor italian si grec au fost salutate de FMI, care, prin vocea directorului sau general, Christine Lagarde, afirma: "Este ceea ce vrem la Fondul Monetar International, o stabilitate politica si o claritate politica in cele doua tari. Cred ca au fost realizate progrese semnificative".
Schimbarea din Grecia a fost salutata, de asemenea, de cancelarul german, Angela Merkel, care i-a dat asigurari noului premier elen, Lucas Papademos, ca Berlinul va sustine eforturile Greciei pentru iesirea din criza. Pe de alta parte, ieri au fost publicate doua sondaje de opinie, care arata ca majoritatea grecilor il sustine pe noul premier al Guvernului de uniune nationala alcatuit de socialisti, dreapta si extrema dreapta.
Potrivit unui studiu, 55% din 1.200 de persoane chestionate au "o parere pozitiva" fata de Papademos, in timp ce 18% au o opinie "negativa", iar 27% "nu au nici o parere". Potrivit celuilalt studiu, efectuat pe un esantion national de 1.000 de persoane, "alegerea lui Papademos" este aprobata de 72,9% dintre persoanele chestionate, 20% considerand-o "o eroare".
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages / EPA