"Traim intr-o perioada in care are loc un nou Razboi Rece. Sunt numeroase motive pentru a instala un scut antiracheta la granitele Rusiei si cel mai important dintre ele este pentru a demonstra puterea militara si economica a Statelor Unite si a tarilor NATO tuturor celor din comunitatea internationala. O consecinta strategica a scutului antiracheta este impunerea necesitatii ca Rusia sa construiasca un nou scut antiracheta care costa mult, cu scopul de a o secatui economic. Al doilea motiv important este polarizarea interna a populatiei din Rusia", a declarat profesorul Misovici, potrivit B92, citat de Mediafax.
"Amplasarea unui scut antiracheta la mai putin de 200 de kilometri de Serbia are un efect negativ asupra securitatii si creste vulnerabilitatea tarii noastre", a explicat profesorul de studii de securitate.
"Acest lucru se intampla pentru ca sistemul nostru antiracheta este invechit. Amplasarea unui scut antiracheta este o provocare pentru toate tarile din Europa de Sud-Est si din Balcani, deoarece necesita cheltuieli mai mari pentru mentinerea securitatii la un nivel necesar. Acesta va genera probabil costuri aditionale si presiuni asupra tarii noastre din cauza aderarii la NATO si asupra sistemului european colectiv de aparare si securitate", a Slobodan Misovici.
El crede ca scutul antiracheta din Romania va obliga Serbia sa faca o alegere dificila si anume sa decida sa nu investeasca in aparare si sa isi reduca astfel securitatea sau sa isi sporeasca cheltuielile.
"NATO nu va efectua presiuni asupra Serbiei pentru a adera oficial dupa amplasarea scutului antiracheta in Romania", a spus Misovici, care a adaugat ca scopul scutului antiracheta este sa exercite presiune pshilogica si economica asupra Rusiei, nu sa declanseze un razboi nuclear.
"Totusi, cel care are puterea are o mare problema deoarece este tentat permanent sa o foloseasca. In cazul unui conflict la scara mare, Serbia ar putea sa devina usor o victima colaterala nu numai din cauza scutului antiracheta din Romania, ci si din cauza bazelor americane din Kosovo. Un pericol mult mai mare pentru tot sud-estul Europei il reprezinta posibilitatea ca centrala nucleara de la Kozlodui sa fie atacata", a conchis profesorul Misovici.
Citeste si Jurnalul!