- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Când cineva este diagnosticat pozitiv cu coronavirus, autorităţile pot obţine datele despre locaţia şi contactele pacientului, ceea ce facilitează ”carantinarea persoanelor potrivite”, potrivit unui e-mail trimis de Cellebrite poliţiei din Delhi în această lună.
Acest lucru ar trebui să aibă loc de obicei cu acordul proprietarului telefonului, potrivit e-mailului.
Dar, în cazuri legal justificate, cum ar fi atunci când un pacient încalcă legea privind adunările publice, poliţia ar putea folosi softul pentru a accesa un dispozitiv confiscat, a indicat Cellebrite.
”Nu avem nevoie de parola telefonului pentru a colecta datele”, a scris un agent de vânzări unui ofiţer superior, într-un e-mail din 22 aprilie obţinut de Reuters.
Un purtător de cuvânt al Cellebrite a declarat că agentul de vânzări a oferit aceleaşi instrumente pe care compania le-a vândut de mult timp pentru a ajuta poliţia să aplice legea.
Compania oferă, de asemenea, o versiune a liniei sale de produse pentru a fi utilizată de lucrătorii din domeniul sănătăţii, în vederea urmăririi răspândirii virusului care provoacă COVID-19, dar instrumentele pot fi utilizate doar cu acordul pacientului.
Ofertele de marketing ale Cellebrite fac parte dintr-un val de eforturi efectuate de cel puţin opt companii de spionaj cibernetică, care încearcă să vândă instrumente de spionaj pentru a urmări virusul şi a pune în aplicare măsurile de distanţare socială, potrivit interviurilor cu directori şi materialelor promoţionale ale companiilor.
Directorii au refuzat să precizeze ce ţări au achiziţionat produsele de supraveghere, citând acorduri de confidenţialitate încheiate cu guvernele.
Însă directorii a patru dintre aceste companii au spus că pun în aplicare programe pilot sau sunt în proces de instalare a produselor pentru combaterea răspândirii coronavirusului în peste 12 ţăro de ţări din America Latină, Europa şi Asia.
Un purtător de cuvânt al poliţiei din Delhi a declarat că instituţia nu foloseşte tehnologie Cellebrite pentru combaterea transmiterii coronavirusului. Reuters nu cunoaşte nicio achiziţie de acest tip făcută de guvernul SUA.
Până în prezent, Israelul este singura ţară cunoscută că testează un sistem de supraveghere în masă, solicitând NSO Group, unul dintre cei mai mari jucători ai industriei de profil, să ajute la construirea platformei sale. Însă, lansarea proiectului de supraveghere al NSO cu Ministerul Apărării israelian este în aşteptare din cauza unor contestaţii în justiţie legate de probleme de confidenţialitate, a spus un executiv alNSO.
Un purtător de cuvânt al ministrului israelian al Apărării, Naftali Bennett, a declarat că NSO a fost implicată în proiect, dar nu a furnizat detalii suplimentare.
Companiile specializate în tehnologie de supraveghere au înflorit în ultimii ani, deoarece agenţiile de aplicare a legii şi spionii din întreaga lume au căutat metode noi pentru combaterea adversarilor care comunică adesea prin aplicaţii mobile criptate.
Firmele susţin că experienţa lor care ajută guvernele să urmărească reţelele de militanţi le oferă capacitatea unică de a descoperi răspândirea tăcută a noii boli.
Părătorii drepturilor civile se tem că eforturile de urmărire a virusului ar putea deschide uşa către eforturile omniprezente de supraveghere ale guvernelor, pe care le-au combătăt pe parcursul a zeci de ani.
Funcţionarii guvernamentali au încercat să respingă aceste îngrijorări, justificând cu caracterul fără precedent al crizei.
COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, a infectat până în prezent peste 3 milioane de oameni la nivel mondial, ucigând peste 210.000.
O serie de ţări dezvoltă şi implementează aplicaţii care urmăresc răspândirea coronavirusului dar care nu se bazează pe datele referitoare la locaţie.
În schimb, aceste aplicaţii, care sunt deja utilizate în Singapore, India şi Columbia, se bazează pe tehnologia Bluetooth de conectare a smartphone-urilor pentru a sesiza şi înregistra când se află în aprilierea altor dispozitive. Când cineva este testat pozitiv pentru coronavirus, sunt anunţate toate persoanele cu care a intrat în contact.
Christophe Fraser, un epidemiolog din cadrul Big Data Institute a Universităţii Oxford, a declarat că această abordare, dacă este pusă în aplicare în mod corespunzător, poate salva vieţi şi scurta blocajele.
Această abordare bazată pe aplicaţii pentru urmărirea contactelor este considerată, de către susţinătorii eisăi, ca fiind mai prietenoasă pentru confidenţialitate, deoarece oamenii descarcă în mod voluntar aplicaţia şi datele personale sensibile sunt vizibile numai autorităţilor din domeniul sănătăţii.
Această metodă este în centrul unei rare colaborări între Apple Inc şi Google, parte a grupului Alphabe, pentru a implementa rapid tehnologia bazată pe Bluetooth, în vederea utilizării în Statele Unite şi în alte părţi. Dar abordarea se bazează pe adoptarea pe scară largă a aplicaţiilor, iar acurateţea acesteia rămâne neprobată.
Apple afirmă că planul său este conceput pentru a ”ajuta la amplificarea eforturilor autorităţilor de sănătate publică”.
Un purtător de cuvânt al Google a făcut referire la o declaraţie anterioară, care afirma că ”fiecare utilizator va trebui să facă o alegere explicită pentru a activa tehnologia”.
Sursa : news.ro
Nina a reușit să se salveze, după ce a fost „bătută și îngropată de vie de doi vecini beți”: „M-au pus să îmi sap singur... China a raportat 22 de cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore. Sesiunea parlamentară anuală, la finalul lunii mai...