Antena Căutare

Focar de ciumă bubonică la granița Rusiei. Ce trebuie să știi despre boala numită Moartea Neagra

Focar de ciuma bubonica. Ce trebuie să știi despre boala numită Moartea Neagra.Ciuma bubonică a reizbucnit. Ciuma bubonică a reizbucnit în 2019, pasagerii unui avion sunt în carantină. Află din articolul a1.ro, ce este ciuma bubonică, care sunt cauzele, simptomele și consecințele acestei boli, considerată Moartea neagră

Focar de ciuma bubonica. Ce trebuie să știi despre boala numită Moartea Neagra​. Ciuma bubonică a reizbucnit. Ciuma bubonică a reizbucnit în 2019, pasagerii unui avion sunt în carantină. Află din articolul a1.ro, ce este ciuma bubonică, care sunt cauzele, simptomele și consecințele acestei boli, considerată Moartea neagră

Noi cazuri de ciumă bubonică

Una dintre cele mai groaznice boli din Evul Mediu a reizbucnit și face ravagii în Rusia. Un cuplu rus a decedat în Mongolia din cauza unei presupuse infecții de ciumă bubonică. Acest lucru a stârnit spiritele și a declanșat panică la bordul avionului în care se aflau. Din cauza celor două decese, autoritățile au fost nevoite să ia măsuri rapide și să stabilească “carantină nedeterminată” pe zona frontierei.

Un comunicat al departamentului de management al situațiilor de urgență din provincial Bayan-Ulgii arată că rezultatele preliminare în cazul deceselor celor două persoane. Imaginile surprinse la bordul avionului vineri, 3 mai, dezvăluie cum o echipă în costume albe isolate merg pe culoarul avionului din capital mongolă Ulaanbaatar.

Echipă trimisă la fața locului de către Centrul Național al Bolilor Transmisibile a verificat cei 160 de pasageri pentru indicia ale infectării cu ciumă bubonică. Ulterior, aceștia au fost trimiși la un spital pentru mai multe investigații.

Sâmbătă, 4 mai, starea de carantină a continuat în aeroportul din Mongolia care nu le-a permis turiștilor să plece. Astfel, cetățeni din America, Olanda, Elveția, Germania și Suedia au trebuit să își schimbe planurile de vacanță.

Chiar dacă autoritățile au menționat faptul că situația actuală nu poate fi considerate critică deoarece nu se poate descrie ca fiind o epidemie, carantina poate rămâne instituită pe o periodă de 21 de zile, în cel mai rău caz.

Ce este ciuma bubonică si cum se manifesta

Ciuma este o boală infecțioasă foarte gravă și deosebit de contagioasă produsă de bacteria Yersinia pestis. În trecut, această boală s-a transformat în pandemie, afectând mai multe continente. În prezent, annual apar între 1000 și 2000 de cazuri la nivel mondial.

Într-o pandemie sunt prezente toate formele de pestă, mai frecvente fiind forma bubonică și cea pulmonară. Dacă forma bubonică nu e tratată fără un tratament adecvat, se va transforma într-o formă septicemică ce va duce la forma pulmonară.

Tipuri de ciumă

Formă carbunculoasă sau Bubonenpest(gr. bubo = bubă , umflătură).
În forma bubonică (lat.Naike) infectarea este produsă de pișcătura puricelui de șobolan. Vectorul bolii, ca gazdă intermediară, transmite agentul patogen de la șobolan mai departe la om. Această schimbare de gazdă a puricelui se întâmplă numai după moartea rozătorului, de aceea s-a observat o mortalitate în masă la șobolani, înaintea izbucnirii unei epidemii de pestă la om.

Perioada de incubație durează de la câteva ore până la șapte zile. Simptomele includ febră, dureri de cap și articulații, stare de abatere, slăbiciune până la pierderea cunoștinței.
Forma carbunculoasă provine de la umflăturile dureroase ale ganglionilor limfatici din regiunea gâtului, zonelor axilare, aceste tumefieri pot atinge 10 cm mărime și din cauza hemoragiilor din țesut devin de culoare albastru închis până la negru, care ulcerează având un conținut purulent.

Această formă de pestă se poate agrava sau cu șanse de 50% duce la vindecare spontană. Deschiderea chirurgicală a abceselor din cauza pericolului de răspândire a bacteriilor în sânge și organe este contraindicat. Forma buboasă se transmite mai lent iarna decât vara, deoarece mobilitatea puricelui sub 12 °C este nulă.

Forma septicemică

Este cunoscută ca fiind o formă secundară când agentul patogen ajunge și se multiplică în sânge. Această formă se manifestă cu o febră ridicată, frisoane, dureri de cap, stare gravă de abatere, cu regiuni hemoragice întinse, boala are o evoluție supra acută (de la câteva ore, la 36 de ore) având procentul de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.
Azi acest procent de mortalitate este mult mai redus prin folosirea de antibiotice de tipul cloramfenicolului, tetraciclinei, streptomicinei, doxiciclinei sau a gentamicinei.

Forma pulmonară

Această formă de ciumă bubonică indică un procent de mortalitate 90-100% la bolnavii netratați.

Forma abortivă

Aceasta este varianta cea mai ușoară de pestă manifestată numai printr-o febră ușoară, inflamația ganglionilor limfatici, urmată de vindecare, bolnavul fiind dotat cu o imunitate solidă și față de formele grave de pestă.

Sursă foto: money.ro

Video. Un avion a luat foc în aeroport. Aeronava este înconjurată de un nor negru de fum. A aterizat forțat... A apărut o filmare din interiorul avionului ce a luat foc! Au murit 41 de oameni! Atenție, imagini ce vă pot afecta emoț...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x