Canberra a fost luni teatrul unei averse de grindină care a smuls ramuri de copaci.
Serviciile de urgenţă au cerut locuitorilor să-şi adăpostească maşinile şi să nu le lase sub copaci sau linii electrice.
Biroul de Meteorologie i-a îndemnat pe locuitorii din New South Wales, inclusiv pe cei din Sydney, să se pregătească de sosirea furtunii.
”Furtuni violente riscă să provoace pagube, să aducă rafale de vânt distrugătoare, poate grindină enormă şi precipitaţii susceptibile să antreneze revărsări în orele următoare”, a anunţat Biroul.
”FILM APOCALIPTIC”
Două persoane, în vârstă de 16 şi 24 de ani, care se aflau în Munţii Albaştri, o atracţie turistică, au fost spitalizate după ce au fost rănite de trăsnet.
”Ele au noroc să se afle în viaţă”, a declarat, citat într-un comunicat Greg Marshall, directorul Ambulanţei din New South Wales. ”Cu doar un centimetru ar fi fost trăsnite direct, ceea ce ar fi putut fi fatal”, a adăugat el.
Cei doi se aflau luni în stare stabilă.
Imagini spectaculoase filmate în weekend în statul New South Wales au surprins înaintarea unui uriaş zid de praf şi nisip.
La Dubbo, la 400 de kilometri nord de Canberra, locuitori au spus că s-a făcut întuneric ziua.
”Suntem obişnuiţi să adunăm rapid lenjeria, să oprim climatizatoarele şi să închidem uşile şi ferestrele înainte de venirea unei furtuni de praf”, a declarat pentru AFP Ashleigh Hull. Însă această furtună a fost ”mult mai spectaculoasă”, a adăugat ea.
”Sincer, era ca într-un film apocaliptic. A venit un val enorm, cu adevărat impresionant, dar aş fi preferat să aducă ploaie şi nupraf”, spune ea.
MECIURI AMÂNATE LA OPEN AUSTRALIA
Melbourne, capitala statului Victoria (sud), a fost de asemenea afectată de o foarte violentă furtună de grindină duminică seara. Luni după-amiaza, toate meciurile care se dispută în exteriorul oraşului, în cadrul Open Australia la tenis, au fost amânate din cauza ploilor puternice.
Această primă etapă de Grand Shelem a fost complicată deja marţi şi miercuri în calificări de o calitate foarte proastă a aerului, din cauza fumului de la incendii.
În statul Victoria, unde ard focuri în continuare, precipitaţiile au fost primite cu uşurare, însă autorităţile au avertizat cu privire la riscuri ce însoţesc aceste ploi puternice.
Premierul statului Victoria Daniel Andrews a avertizat că există pericole la adresa persoanelor care conduc vehicule grele în vederea intrării în zone atinse de incendii. Riscul alunecărilor de teren este real în zone muntoase, unde stratul de vegetaţie a ars.
Această umiditate oferă un răgaz în lupta împotriva incendiilor pe coasta de est. Însă autorităţile au avertizat că sezonul incendiilor de pădure este departe de a se fi terminat.
Incendii au loc anual pe imensa insulă-continent în momentul primăverii australe. Însă sezonul incendiilor a început deosebit de devreme de această dată, din cauza unei secete prelungite în Australia care, potrivit oamenilor de ştiinţă, are o legătură directă cu încălzirea globală.
Terenurile care au ars din septembrie însumează o suprafaţă mai mare decât cea a Portugaliei.
În afară de distrugerea a 2.000 de case, incendiile au ucis 29 de oameni.
Această criză este totodată ecologică, iar cercetătorii estimează că ar fi putut să fi pierdit un miliard de animale.
Experţi au apreciat de asemenea că ea ar antrena în Australia pierderi în sectorul turistic în valoare de miliarde de dolari.
Guvernul a anunţat în weekend ajutoare în sectorul tursimului în sumă de 76 de milioane de dolari australieni (47 milioane de euro).
Sursa : news.ro
Kim Jong Un îl desemneează pe Ri Son Gwon ministru de Externe în locul lui Ri Yong Ho... Tony Hall se retrage din funcţia de director general al BBC după şapte ani...