Antena Căutare

G20 face „front comun” împotriva coronavirusului și injectează miliarde în economia mondială

Primele 20 de puteri economice mondiale au promis să injecteze peste 5.000 de miliarde de dolari în economie şi să facă ”front comun” în faţa noului coronavirus şi riscului recesiunii, joi, în finalul unui summit virtual al G20 prezidat de Riad, relatează AFP.

Bilanţul mondial al pandemiei de covid-19 a depăşit 21.000 de morţi şi a închis acasă peste trei miliarde de persoane. Iar marile puteri se activează în vederea unei atenuări a efectelor acestei situaţii fără precedent asupra economiei lor.

Prezidat de regele Salman al Arabiei Saudite, acest summit extraordinar i-a reunit pe şefii de stat american Donald Trump, rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi alţi lideri din cadrul G20, care au discutat prin videoconferinţă despre răspunsul de dat ameninţării recesiunii.

În faţa unui virus ”care nu cunoaşte frontiere”, membrii G20 au îndemnat în comunicatul lor final la ”solidaritate”, la ”transparenţă” şi la cooperare cu instituţii internaţionale, în vederea ”restabilirii încrederii, menţinerii stabilităţii şi reanimării creşterii” economice.

”Noi injectăm peste 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială, în cadrul unor politici fiscale ţintite, măsuri economice şi planuri de contracarare a impacturilor sociale, economice şi financiare ale pandemiei”, au subliniat ei.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit unei surse chineze, dintre cele 5.000 de miliarde, China, de unde a pornit pandemia, a comunicat numai ea suma de 344 de miliarde de dolari - constând în principal în măsuri fiscale.

În cadrul reuniunii, preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat ţările din cadrul G20 să îşi scadă taxele vamale - un subiect al tensiunilor dintre Beijing şi Washington - şi să faciliteze fluxurile comerciale.

În comunicatul lor, ţările G20 s-au angajat ”să evite amestecuri care nu sunt necesare în circulaţia şi în comerţul internaţionale”.

AJUTORAREA CELOR MAI SĂRACI

Miercuri, agenţia de rating financiar Moody's a avertizat că economiile G20 urmează să intre toate în recesiune anul acesta, din cauza pandemiei.

Global, aceste ţări urmează să fie afectate de o contracţie de 0,5% a Produsului lor Intern Brut (PIB). În Statele Unite, această scădere ar urma să fie de 2%, iar în zona euro de 2,2%.

”Economiile G20 vor suferi un şoc fără precedent în prima jumătate a anului şi se vor contracta până la sfârşitul anului, după care se vor relansa în 2021”, estimează agenţia, care cifrează această reluare anul viitor cu o medie de 3,2%.

În contextul în care cele mai bogate ţări au dezvoltat deja planuri colosale de relansare economică, îngrijorările cresc cu privire la ţările sărace, care nu au acces la pieţe de capitaluri şi care nu au servicii de sănătate adecvate.

G20 îndeamnă în comunicatul său final instituţiile internaţionale - inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) - ”să ajute ţările emergente şi în curs de dezvoltare să facă faţă şocurilor sanitare, economice şi sociale ale covid-19”.

”Este responsabilitatea noastră să întindem mâna ţărilor aflate în curs dezvoltare (...), permiţându-le să-şi consolideze capacităţile şi să-şi îmbunătăţească infrastructurile, pentru a depăşi această criză şi repercursiunile ei”, a subliniat regele saudit în cursul reuniunii.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat G20 să-şi ofere susţinerea ”ţărilor cu venituri mici şi medii”, mai ales din Africa subsahariană. Iar FMI şi Banca Mondială (BM) au îndemnat grupul să suspende plata datoriei celor mai sărace ţări.

”ŞANSE MAI BUNE”

Summitul a avut loc în contextul în care liderii G20 sunt mai împărţiţi decât la la summiturile de după criza financiară din 2008.

Miercuri, secretarul de Stat american Mike Pompeo a luat China drept ţintă şi a afirmat că G7 a constat ”o campanie internaţională de dezinformare” a beijingului pe tema virusului.

Preţurile petrolului, micşorate de impactul epidemiei asupra cererii, se află în centrul unor tensiuni între Moscova şi Riad, în contextul în care saudiţii au operat cele mai mari scăderi de preţ din ultimele două decenii, ca represalii faţă de refuzul Rusiei de a reduce producţia, în vederea susţinerii cursului.

”Dacă liderii G20 pot pune politica de o parte şi pot ajunge la un acord colectiv, ţările vor avea şanse mai bune să reuşească şi/sau să dea un impuls mai mare” economiei, declară pentru AFP Markus Engels de la Global Solutions Initiative.

Sursa : news.ro

Coronavirus în Marea Britanie. Record de morți în ultimele 24 de ore, din cauza COVID-19... Doliu în lumea filmului! S-a stins din viață un cunoscut regizor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x