Masuri extraordinare de securitate au fost luate la Seul pentru a asigura sefilor de stat si de guvern participanti la reuniunea la varf a G20 conditii optime de munca.
Printre altii, sunt asteptati sa soseasca presedintii: american - Barack Obama, chinez - Hu Jintao, francez - Nicolas Sarkozy, rus - Dmitri Medvedev, cancelarul german - Angela Merkel, premierul nipon - Naoto Kan, seful Comisiei Europene - Jose Manuel Barroso. Se va vorbi despre dezechilibrele mondiale, despre reforma sistemului de reglementare financiara, despre dezvoltare. Dar in primul rand se va discuta despre razboiul valutelor.
Este pentru a cincea oara din 2008 cand liderii tarilor G20 se revad pentru a analiza evolutia economiei mondiale, pentru a examina ce s-a intreprins de la precedenta lor intrunire (in iunie, la Toronto), pentru a stabili ce mai trebuie facut pentru normalizarea lucrurilor. Pana la izbucnirea crizei globale, G20 era un club de reflectie si de schimb de opinii destinat cu precadere ministrilor de Finante.
La precedentele summituri, sefii de stat si de guvern au demonstrat ca se pot intelege, ca, trecand peste divergente, pot ajunge la un consens in numele interesului general. La Seul, aceasta capacitate va fi pusa la incercare.
Un sistem monetar centrat pe aur?
Intr-un articol aparut recent in publicatia britanica „Financial Times", patronul Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a pledat, in ajunul G20, in favoarea unui sistem monetar international bazat pe etalonul de aur, in locul actualului „Bretton Woods II", sistemul de schimb flotant in vigoare din 1971, cand au exprimat primele acorduri.
Fostul membru al secretariatului Trezoreriei americane doreste instaurarea „unui sistem international in masura sa implice, concomitent, dolarul, euro, yenul japonez, lira sterlina si yuanul chinezesc.
Tot articolul, in Financiarul
Doi copii rapiti dintr-un orfelinat din Romania, obligati sa fure in Italia... Acceleratorul de particule a creat un „mini Big Bang”...