Antena Căutare

G20 va incerca sa puna capat „razboiului valutar” dolar vs. euro vs. yuan

Coreea de Sud va gazdui joi si vineri summitul Grupului celor 20 de puteri ale lumii. Intalnirea va prilejui preluarea de catre Franta a presedintiei rotative a acestei structuri, transformata de criza financiara globala intr-o platforma de coordonare a actiunilor intre marii actori ai economiei globale. Recenta decizie a Rezervei federale a SUA de a injecta suplimentar in economia tarii 600 mld. $ a reinscris pe agenda de lucru a summitului problema „razboiului valutar”.

Masuri extraordinare de securitate au fost luate la Seul pentru a asigura sefilor de stat si de guvern participanti la reu­niu­nea la varf a G20 conditii optime de mun­ca.

Printre altii, sunt asteptati sa soseasca presedintii: american - Barack Obama, chinez - Hu Jintao, francez - Nicolas Sarko­zy, rus - Dmitri Medvedev, cancelarul german - Angela Merkel, premierul nipon - Naoto Kan, seful Comisiei Europene - Jose Manuel Barroso. Se va vorbi despre dezechilibrele mondiale, despre reforma sistemului de reglementare financiara, despre dezvoltare. Dar in primul rand se va discuta despre razboiul valutelor.

Este pentru a cincea oara din 2008 cand liderii tarilor G20 se revad pentru a analiza evolutia economiei mondiale, pentru a examina ce s-a intreprins de la precedenta lor intrunire (in iunie, la Toronto), pentru a stabili ce mai trebuie facut pentru nor­ma­lizarea lucrurilor. Pana la izbucnirea crizei globale, G20 era un club de reflectie si de schimb de opinii destinat cu pre­cadere ministrilor de Finante.

La prece­dentele summituri, sefii de stat si de gu­vern au demonstrat ca se pot intelege, ca, trecand peste divergente, pot ajunge la un consens in numele interesului general. La Seul, aceasta capacitate va fi pusa la incercare.

Un sistem monetar centrat pe aur?

Intr-un articol aparut recent in publi­catia britanica „Financial Times", pa­tro­nul Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a ple­dat, in ajunul G20, in favoarea unui sis­tem monetar international bazat pe eta­lonul de aur, in locul actualului „Bretton Woods II", sistemul de schimb flotant in vi­goare din 1971, cand au exprimat pri­me­le acorduri.

Fostul membru al secre­ta­riatului Trezoreriei americane doreste instaurarea „unui sistem international in masura sa implice, concomitent, dolarul, euro, yenul japonez, lira sterlina si yuanul chinezesc.

Tot articolul, in Financiarul

Doi copii rapiti dintr-un orfelinat din Romania, obligati sa fure in Italia... Acceleratorul de particule a creat un „mini Big Bang”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x