Antena Căutare

Google a denuntat cenzura si s-a retras din China

Google a decis sa nu mai cenzureze rezultatele cautarilor online si sa se retraga din China. Decizia a provocat a generat un val de dezbateri in intreaga lume pe teme precum viitorul companiei, incalcarea dreptului la informare, dar si relatiile diplomatice dintre China si SUA, informeaza AFP.






Alte opinii, mai pertinente, au reusit insa sa se faca auzite si pe principalele site-uri din China, in pofida cenzurii. "Decizia Google de a se retrage din China pune sub semnul intrebarii dorinta de deschidere a Chinei si pune capat legendei potrivit careia companiile internationale se pot impune pe piata chineza", a scris un internaut chinez pe un alt site.

Potrivit expertilor, decizia Google de a-si transfera operatiunile la Hong Kong nu va schimba prea multe pentru internautii chinezi, cei mai multi din lume (circa 400 de milioane).

Pe de alta parte, grupurile care militeaza pentru drepturile omului au salutat decizia Google de a nu mai cenzura rezultatele cautarilor efectuate pe motorul sau din China, facand apel si la alte companii din domeniu sa ii urmeze exemplul.

"Decizia Google ar trebui sa fie un mesaj pentru alte companii, care trebuie sa stie ca exista solutii dincolo de alegerea simplista de a ramane in China, tolerand cenzura, sau de a pleca. Cei de la Google au cu adevarat idei originale. Practic, ei raman in China, dar nu se mai supun cenzurii", a declarat Sharon Hom, directoarea asociatiei Human Rights din China.

Iar organizatia Reporteri Fara Frontiere (RSF) a salutat "pozitia curajoasa" a Google. "Aparitia, in ultimii ani, a unor sisteme de intranet nationale, controlate de stat, face din internauti victime ale unei segregari digitale", au mai spus reprezentantii organizatiei.

Guvernul de la Beijing monitorizeaza atent activitatea online a chinezilor si cenzureaza continuturile care nu sunt in linie cu politica partidului comunist. Site-uri extrem de populare la nivel international, precum Facebook, Twitter si YouTube, sunt blocate in China.

TVA de criza in Bulgaria: 22%?... Dacia Sandero Black Line, premiu la un joc in Franta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x