Imigrantii din Asia si Africa folosesc tot mai des granita de nord a Greciei cu Turcia, Evros, pentru a ajunge in Uniunea Europeana, dupa ce au fost imbunatatita supravegherea granitelor maritime, iar Spania si Italia au semnat intelegeri de repatriere cu tarile africane.
Anul trecut, in jur de 128.000 de imigranti ilegali au intrat in Grecia, din care o treime pe la punctul vamal din nord-est.
"Aceasta este realitatea si avem o obligatie fata de cetatenii greci de a rezolva problema", a declarat Christos Papoutsis, ministrul pentru protectia cetatneilor, intr-un comunicat.
Granita terestra dintre Grecia si Turcia este mai lunga de 200 de kilometri si se desfasoara in mare parte de-a lungul unui rau. Gardul ar urma sa fie ridicat in cealalta zona, unde majoritatea imigrantilor sosesc, au anuntat oficialii.
Atena s-a plans de mai multe ori ca Turcia nu face suficiente eforturi pentru a opri acest fenomen si ca Ankara refuza sa primeasca inapoi imigrantii care au trecut granita din teritoriul ei, ceea ce incurajeaza infractorii sa foloseasca aceasta ruta. Acum insa ambele tari au promis sa colaboreze mai bine si Papoutsis a anuntat ca masurile nu sunt in niciun caz indreptate impotriva Turciei.
Noua din zece imigranti folosesc Grecia ca o rampa de lansare pentru Uniunea Europeana, iar tara se chinuie in prezent cu numarul mare al acestora.
Anul trecut, numarul imigrantilor care au trecut granita de nord ilegal a crescut cu 369% in primele noua luni, conform agentiei europene Frontex.
Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca "gardurile si peretii s-au dovedit a fi doar o solutie pe termen scurt, care nu ajuta prea mult in rezolvarea problemei migratiei".
Rata anuala a inflatiei din zona euro a crescut la 2,2% in decembrie... VIDEO: Incendiu puternic intr-un complex rezidential din New Jersey...