Revista de specialitate British Medical Journal (BMJ) scrie ca cercetatorii in cauza si-au declarat deschis aceste interese in alte publicatii, insa OMS nu a mentionat nici una dintre aceste legaturi.
Aceasta informatie vine la scurt timp dupa ce un raport al Consiliului Europei a criticat lipsa de transparenta privind tratarea pandemiei de gripa porcina, scrie BBC News. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al OMS a declarat ca industria farmaceutica nu a influentat in nici un fel deciziile institutiei in aceasta problema.
Recomandarile pentru guverne legate de rezervele de medicamente antivirale au fost publicate de OMS in 2004 si au impulsionat multe tari din toata lumea sa cumpere cantitati mari de Tamiflu, fabricat de compania Roche, si de Relenza, produs de GlaxoSmithKline. La un an de la declararea oficiala a pandemiei de gripa porcina, aceste rezerve zac nefolosite in depozite, scrie BBC, iar guvernele incearca sa desfaca contractele.
BMJ, in colaborare cu Biroul de Jurnalism de Investigatie din Marea Britanie, a descoperit ca trei oameni de stiinta care au contribuit la recomandarile din 2004 fusesere platiti anterior de Roche sau de GSK pentru a tine conferinte si a oferi consultanta in favoarea lor si realizasera chiar si cercetari pentru cele doua companii.
Desi oamenii de stiinta implicati au vorbit de buna voie despre aceste legaturi pentru alte publicatii si au spus ca OMS intrebase de posibile conflicte de interese inainte de intalnirile cu expertii, legaturile nu au fost declarate public de catre OMS. Nu se stie insa clar daca organizatia internationala a instiintat guvernele in in particular, spun cei de la BMJ, iar o cerere de acces la declaratiile privind conflictele de interese a fost refuzata.
In plus, numele celor 16 membri din „comitetul de urgenta" care l-a indemnat pe directorul general al OMS, Margaret Chan, sa declare pandemie de gripa au fost tinute secrete. Asta inseamna ca doar oamenii din cadrul organizatiei le cunosc identitatea si ca posibilele lor conflicte de interese cu companii farmaceutice sunt necunoscute.
OMS a scris pe site-ul propriu: „Posibilele conflicte de interese sunt inerente in orice relatie dintre o agentie normativa si de dezvoltare a sanatatii, cum este OMS, si o industrie ghidata de profit. Acelasi lucru se aplica si atunci cand expertii care ofera consultanta Organizatiei au legaturi profesionale cu companiile farmaceutice. Exista numeroase prevederi pentru gestionarea posibilelor conflicte de interese".
Sursa: www.hotnews.ro
VIDEO Incendiu devastator in Bangladesh: cel putin 100 de morti... Gafa diplomatica: Departamentul american de Stat i-a urat "La multi ani" reginei Marii Britanii cu o saptamana...