Din scurta declaratie facuta pentru presa de inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton, la finalul intalnirilor avute cu oficialii moldoveni nu este clar ce l-a determinat pe oficialul european sa vina la Chisinau aproape ca pe neprins de veste. Jurnalistii au aflat despre vizita abia in dimineata zilei in care aceasta a avut loc.
In cadrul vizitei nu a fost semnat nici un document, iar la conferinta de presa Catherine Ashton a formulat doar mesaje protocolare de incurajare a autoritatilor moldovene in vederea apropierii de UE: "Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si UE care este in proces de negociere ne va aduce si mai aproape unii de altii. in afara de aceasta, UE si guvernarea de la Chisinau impartasesc viziuni comune in ceea ce priveste promovarea reformelor la nivel de Guvern. Aceste reforme vor asigura stabilitatea si prosperitatea Moldovei", a spus Catherine Ashton.
Desi initial in programul demnitarului european era inclusa si o intrevedere cu liderul opozitiei comuniste Vladimir Voronin, aceasta a fost contramandata fara a se preciza motivul.
Cert este ca la intalnirile oficiale pe care Catherine Ashton le-a avut la Chisinau s-a discutat si despre incidentul de miercuri de la Corjova, cand primarul localitatii si un consilier local au fost rapiti de militia transnistreana.
La fel de sigura este si informatia potrivit careia reprezentantul special al Germaniei pentru problema transnistreana, Patricia Flor (imputernicit al Ministerului german de Externe pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala) s-a intalnit la Tiraspol cu seful administratiei separatiste, Igor Smirnov. Patricia Flor i-a transmis lui Smirnov ca "republica transnistreana autoproclamata nu este si nici nu va fi recunoscuta vreo data pe plan international, iar administratiei de la Tiraspolul nu-i ramane decat sa accepte aceasta stare de fapt".
Vizita oficialului german la Tiraspol a avut drept scop de a convinge partea transnistreana de necesitatea reluarii tratativelor oficiale cu Chisinaul, fapt care, in opinia sa, "ar permite solutionarea problemelor cu care se confrunta oamenii de rand". in replica, Igor Smirnov a spus ca "dialogul oficial dintre Chisinau si Tiraspol, intrerupt in februarie 2006, poate fi purtat exclusiv de pe pozitii egale si fara exercitarea presiunilor asupra uneia dintre parti".
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!
Foto: 2space.net
De la Ceauseasca la Suzanne Mubarak... Francezii nu mai au incredere in presedintele Sarkozy...