Iranul va începe vineri să dezvolte centrifuge pentru a accelera îmbogăţirea uraniului, acesta fiind următorul pas către reducerea angajamentelor asumate în acordul nuclear cu puterile occidentale, a declarat miercuri preşedintele Hassan Rouhani, transmite Reuters.
În cadrul acordului nuclear din 2015, Iranul a acceptat să păstreze cantităţi restricţionate de centrifuge de primă generaţie, la două centrale nucleare.
Dar dezvoltarea cu succes a unor centrifuge mai avansate i-ar permite să producă de câteva ori mai rapid material pentru o posibilă bombă nucleară.
”Începând de vineri, vor avea loc activităţi de cercetare şi de dezvoltare a unor tipuri diferite de centrifuge şi de noi centrifuge şi la orice este necesar pentru îmbogăţirea uraniului într-un ritm accelerat”, a declarat Rouhani într-un discurs la televiziune.
”Toate limitele aplicate cercetării şi dezvoltării vor fi ridicate începând de vineri”, a afirmat preşedintele.
Iranul afirmă că îmbogăţeşte uraniu numai pentru a asigura combustibil pentru centralele sale nucleare.
Rouhani a mai spus că va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile şi interesele şi a numit dezvoltarea centrifugelor ca „al treilea pas” de retragere a angajamentelor asumate în acordul nuclear.
Acordul a ridicat sancţiunile economice din 2016, în schimbul restrângerii de către Iran a activităţilor sale nucleare. Statele Unite s-au retras anul trecut din acord şi au reimpus sancţiunile.
Washingtonul a permis Iranului să păstreze 1.044 de centrifuge de primă generaţie, la uzina de îmbogăţire a uraniului Fordow, şi să opereze alte 5.060 de centrifuge similare, timp de 10 ani, la o a doua centrală, din Natanz.
Tot în cadrul acordului, Teheranul poate continua să efectueze activităţi de cercetare şi dezvoltare a îmbogăţirii uraniului fără să acumuleze uraniu îmbogăţit, incluzând şi activităţi cu anumite tipuri de centrifuge avansate.
Sursa : news.ro
O nouă scurgere de date de pe Facebook include datele personale a sute de milioane de utilizatori... YouTube va plăti în SUA o penalizare de 170 de milioane de dolari pentru că a colectat date de la copii...