Antena Căutare

Johnson, ”prudent” înaintea întâlnirii cu Juncker şi Barnier

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat ”prudent”, la sosirea sa la Luxemburg, la o masă de lucru cu Jean-Claude Juncker, în timp ce liderii UE continuă să ceară Londrei ”idei”, cu şase săptămâni înaintea divorţului cu Londra, relatează AFP.

Întrebat dacă este optimist, Johnson a răspuns ”prudent, doar prudent” presei care-l aştepta. ”Prudent optimist”, a reluat el, după aceea, ca preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Prime Minister Boris Johnson met with European Commission President Jean-Claude Juncker, inside Le Bouquet Garni restaurant in Luxembourg, prior to a working lunch on Brexit

— PA Media (@PA)

”Europa nu-şi pierde niciodată răbdarea”, a dat asigurări Juncker înaintea primei lor întâlniri după intrarea în funcţie, la sfârşitul lui iulie, a lui Boris Johnson, în postul de premier.

No concrete proposals from Boris Johnson's talks with Jean-Claude Juncker today.

The only certainty in was on the side of the pro-EU protesters.

— DW Europe (@dw_europe)

Negociatorul-şef UE al Brexitului, francezul Michel barnier, participă la reuniune.

În preludiul întâlnirii, Boris Johnson anunţa duminică, într-un editorial publicat în The Daily Telegraph, că ”dacă putem face suficiente progrese în zilele următoare, intenţionez să mă duc la summitul crucial de la 17 octombrie şi să finalizez un acord care va proteja interesele întreprinderilor şi cetăţenilor de pe ambele maluri ale canelului Mânecii şi de ambele părţi ale frontierei în Irlanda”.

Boris Johnson urma să se întâlnească, de asemenea, cu premierul luxemburghez Xavier Bettel şi să susţină o conferinţă de presă comună.

UN BREXIT DUR?

Lăudăroşenia lui Johnson îi lasă, însă, pe europeni impasibili. Atunci când acesta anunţă ”progrese enorme” în modul de abordare a problemei frontierei nord-irlandeze şi se compară cu Hulk - un supererou -, europenii îi răspund că ”aşteaptă” propuneri concrete şi se declară ”puţin optimişti” cu privire la şansele unui divorţaranjat la 31 octombrie.

”Noi sperăm că Johnson va veni la viitorul summit european şi poate că va aduce câteva idei”, a tunat luni şeful diplomaţiei belgiene Didier Reynders la sosirea sa la o reuniune la Bruxelles cu omologii săi, la care Regatul Unit nu participă.

”Dacă Boris Johnson nu vine cu câteva idei, iarăşi, la întâlnire sa cu Juncker, atunci, sincer, nu mai e nevoie să discutăm, iar atunci va avea loc un Brexit dur”, a avertizat omologul său austriac Alexander Schallenberg.

Or nu există ”nimic tangibil până în prezent”, a declarat pentru AFP un diplomat european de rang înalt, comentând ultimele reuniuni între consilierul lui Johnson David Frost şi echipa lui Barbnier la Bruxelles.

Boris Johnson, în pofida faptului că pare că şi-ar fi îndulcit discursul în ultimele zile, dă asigurări că, în pofida legii adoptate de către Parlamentul său, nu va cere o amânare a Brexitului în cazul în care nu se ajunge la un acord.

”Noi nu avem motive să fim optimişti” cu privire la şansele de a ajunge la un acord până la summit, a avertizat, la rândul său, Michel Barnier, miercuri, la o reuniune cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE).

REZOLUŢIE FOARTE DURĂ

Perspectiva unui divorţ fără acord este temută de către patronii europeni. ”Acesta ar fi un dezastru”, a declarat Markus J. Beyrer, directorul general al Business Europe.

Parlamentul European, care urmează să adopte acordul încheiat cu Londra, a ridicat tonul. El urmează să supună la vot, miercuri, o rezoluţie foarte dură, în care cere o clauză de salvgardare (”backstop”-ul) în vederea împiedicării reimpunerii frontierei fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, ceea ce Johnson refuză.

”Dacă divorţul se face fără acord, Guvernul britanic îşi va asuma întreaga responsabilitate şi va trebui să onoreze toate angajamentele financiare, să respecte drepturile cetăţenilor europeni şi obligaţiile care-i revin faţă de Acorduldin Vinerea Mare cu Irlanda”, a avertizat preşedintele PE David Sassoli.

”PE nu-şi va da unda verde unor noi negocieri între UE şi Regatul Unit dacă aceste obligaţii nu sunt respectate”, a ameninţat el.

Soluţia ar fi o limitare a clauzei de salvgardare la irlanda de Nord, a amintit preşedintele PE: Această regiune ar rămâne un teritoriu vamal cu UE şi ar deveni frontiera cu restul Regatului Unit (Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor), o soluţie pentru moment respinsă de către britanici, pentru că ea deschide poarta unei reunificări a Irlandei.

Sursa : news.ro

Kais Saied, pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidenţiale tunisiene, urmat de Nabil Karoui, arată rezultate p... O profesoară este acum cercetată după ce un elev de-al ei, în vârsta de 15 ani, a recunoscut că a primit fotografii expl...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x