Potrivit proiectului de lege, limba ucraineana este singura limba de stat, dar pe teritoriul Ucrainei este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca, poloneza, slovaca si maghiara.
Articolul 11 din proiectul de lege obliga autoritatile locale sa publice actele in limba oficiala. Pe teritoriul in care sunt utilizate limbile regionale comune insa, actele de guvernare locala sunt publicate in limba nationala sau in limba regionala.
In plus, in conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate vor fi perfectate in limba oficiala si in una din limbile care au obtinut statut de limba regionala, la solicitarea persoanei.
Potrivit articolului 20 din proiectul de lege, cetatenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educatie in limba nationala si in limbile regionale. Prevederea se aplica la gradinita, scolile profesionale si in institutiile de invatamant superior.
In momentul in care proiectul va deveni lege, minoritatea romaneasca din regiunile Cernauti si Transcarpatia va vorbi limba romana, iar cea din Odesa, moldoveneasca.
234 de deputati ai puterii au votat marti in favoarea acestui proiect de lege. In urma votului, au izbucnit confruntari intre simpatizanti ai opozitiei si fortele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene, in apropierea sediului Parlamentului. Un deputat a ajuns la spital dupa ce parlamentarii puterii si cei ai opozitiei s-au luat la bataie din cauza proiectului.
Sursa: Antena3.ro
68 de ani de la debarcarea din Normandia... Afganistan: 21 de morti si 22 de raniti in urma unui atentat sinucigas...