Emmanuel Macron şi Angela Merkel îndeamnă Turcia să înceteze operaţiunea împotriva forţelor kurde în Siria, care ”riscă să creeze o situaţie umanitară de nesusţinut şi să ajute Daesh (acronimul arab al Statului Islamic, SI) să reapară”, relatează AFP.
”Noi am discutat cu preşedintele (american Donald) Trump şi cu preşedintele (truc Recep Tayyip) Erdogan căruia i-am transmis în mod clar voinţa noastră comună ca această ofensivă sî înceteze”, a anunţat duminică seara preşedintele francez înaintea unei cine cu cancelarul la Palatul Elysée.
”Convingerea noastră este că aceată ofensivă îşi asumă riscul, pe de o parte, iar noi o constatăm deja pe teren, de a crea situaţii umanitare de nesusţinut, iar pe de altă parte de a ajuta Daesh să reapară în regiune”, a adăugat Macron, care a convocat duminică noaptea, la ora locală 22.00 (23.00, ora României) un Consiliu restrâns al Apărării pe tema situaţiei din Siria.
La acest consiliu au luat parte premierul Edouard Philippe, minştrii Justiţiei, de Externe, al Armatelor şi de Interne, dar şi şeful Statul Major, amiralul Rogel.
”Eu am discutat o oră cu preşedintele Erdogan. Trebuie să ţinem cont de interesele şi securitatea Turciei. Dar credem totodată că este necesar să se pună capăt acestei invazii turce, pentru că există motive umanitare şi nu putem accepta această situaţie împotriva kurzilor”, a adăugat Mekel.
”În faţa acestei situaţii, noi rămânem foarte coordonaţi, aşa cum am fost în a le notifica turcilor sfârşitul tuturor vânzărilor noastre de armament, dar şi iniţiative de întreprins în următoarele ore şi zile”, a conchis preşedintele francez.
El i-a îndemnat pe europeni să se unească în ”acest moment european şi dificil european şi uneori îngrijorător”.
”Nu ne putem permite nici viziune, nici orbire, nici slăbiciune”, a adăugat el. ”Europa nu-şi poate permite luxul unor certuri vanitoase şi mici dispute sau să adauge crize internaţionale tensiunilor din lume care ne afectează deja”.
În a cincea zia atacului, forţele turce şi aliaţii lor locali au avansat adânc în Siria, duminică, părând pe cale să încheie prima fază a ofensivei împotriva forţelor kurde, abandonate de Statele Unite, care au anunţat retragerea a aproape 1.000 de militari din nordul Siriei.
Autorităţile kurde au anunţat că aproape 800 de rude ale unor jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI) au fugit dintr-o tabără de deplasaţi.
Sursa : news.ro
CNN şi WHCA cer preşedintelui Trump să denunţe un clip în care este prezentată violenţa împotriva presei... Ministrul britanic de Finanţe se pregăteşte să prezinte pe 6 noiembrie primul buget post-Brexit...