Antena Căutare

Merkel: Europa este la rascruce

Cancelarul german Angela Markel a tinut unul din cele mai emotionante discursuri din cariera sa, miercuri, in incercarea de convinge Germania si parlamentarii ca este esential ca Grecia sa fie sustinuta.

Indiferenta la intreruperile din partea opozitiei, liderul german declara ca "aceasta nu este altceva decat viitorul Europei- si cu aceasta viitorul Germaniei in Europa."

Cabinetul Merkel a aprobat, luni, un pachet de salvare de 22,4 miliarde de euro pentru Grecia, pe trei ani. Circa 8,4 miliarde de euro vor fi disponibili in acest an si vor fi platiti de compania de stat Kreditanstalt für Wiederaufbau.

Actul in cauza a fost depus miercuri in parlament si va fi votat vineri.

Primele semne arata ca actul va fi aprobat, dar s-ar putea confrunta cu o rebeliune. Iar Partidul sau Crestin Democrat ar putea plati pretul politic la pentru nepopularul pachet pentru Grecia la alegerile regionale de duminica Nord Rhine Westphalia.

Popularul ziar Bild a cerut celor 12 milioane de cititori ai sai sa isi exprime nemultumirea pentru salvarea Greciei prin scrisori adresate membrilor Parlamentului.

Un sondaj de opinie arata ca ratingul de aprobare pentru cancelar au scazut sase puncte la 48 procente in saptamana cand a afost aprobat pachetul-.

Misiunea cancelarului in Parlament a fost de a convinge poporul ca ea nu ofera Greciei un cec in alb. Ci ca incearca sa salveze euro de la "faliment" in regiunea sudica a zonei euro si astfel salvand si Germania.

"Suntem la rascruce", arata aceasta. "Nu exista alta alternativa la ajutorul Greciei, vrem sa asiguram stabilitatea financiara a zonei euro. Aceasta trebuie sa vina pentru a opri o reactie in lant a sistemului european si financiar international si riscul de contaminare a altor state membre euro."

"Europa se uita la Germania", a subliniat Merkel.

Presedintele Nigeriei, Umaru Yar'Adua, a incetat din viata... Alegeri legislative stranse in Marea Britanie: Conservatorii sau laburistii?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x