"Israelul nu a decis inca lansarea vreunei operatiuni", a precizat Ehud Barak, potrivit Reuters. Oficialul a respins speculatiile mass-media israeliene potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar fi ales aceasta optiune.
Iranul are destul material pentru 4-5 bombe atomice
Oficialii Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA) au fost informati, cu documente si alte dovezi obtinute de serviciile secrete si de experti in activitati nucleare, de faptul ca regimul de la Teheran a atins, pe ascuns, capacitatea tehnologica de a fabrica o arma nucleara. Saptamana aceasta, agentia ONU care supervizeaza activitatile nucleare globale va publica un raport privind eforturile nucleare ale Iranului, despre care expertii se asteapta sa fie extrem de dur, relateaza Washington Post.
Iranul isi dezvolta programul de arme nucleare la baza militara din Parchin, situata la 30 kilometri de capitala Teheran, conform unor surse din AIEA, citate de Haaretz. Baza de la Parchin serveste la dezvoltarea de arme si de material explozibil, fiind formata din sute de structuri si de tunele si buncare fortificate, pentru a experimenta exploziile.
Iranul nu a dat voie oficialilor AIEA sa inspecteze baza de la Parchin. Conform surselor Haaretz, raportul AIEA va contine 12 pagini cu detalii, inclusiv documente si fotografii, care sprijina ideea ca Iranul dezvolta pe ascuns arme nucleare, violand obligatiile internationale.
Rapoartele anterioare ale AIEA au aratat ca Iranul dispune de 4,5 tone de uraniu imbogatit in proportie de 3,5%. Daca aceasta cantitate ar fi imbogatita la 90%, ceea ce Iranul este capabil sa faca, ar exista suficient material pentru 4 sau 5 bombe atomice.
Oficialii iranieni s-au aratat indiferenti la constatarile raportului. "Lasati-i sa publice ce vor ei si vom vedea", a declarat ministrul iranian de Externe, fost oficial de varf al programului nuclear, Ali Akbar Salehi. El sustine ca programul nuclear al Iranului este o controversa "100% politica" si ca AIEA este "sub presiunea puterilor straine".
"Da, avem capabilitati militare care sunt diferite de ale oricarei alte tari din regiune. Iran isi mareste capabilitatile si avansul si de aceea putem sa concuram cu Israelul si cu Vestul si in special cu Statele Unite. SUA se tem de capabilitatea Iranului. Iranul nu va permite nimanui sa faca o miscare impotriva sa", a declarat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, in cotidianul egiptean al-Akhbar, citat de Reuters.
Desi AIEA a atras atentia Iranului de ani de zile sa inceteze programele de dezvoltare nucleara, noile dezvaluiri arata un program de cercetare secret mai ambitios si mai bine organizat decat s-a presupus pana acum.
"Programul iranian nu s-a oprit niciodata", spune David Albright, fost oficial al AIEA. "Dupa 2003, au fost alocati bani unor programe de cercetare nucleare, mascate in institutii civile", a adaugat el.
Statele Unite ale Americii urmaresc sa sporeasca presiunile internationale asupra Iranului, incluzand largirea sanctiunilor aplicate sectoarelor financiar si bancar din Iran, dar si cresterea presiunii politice asupra Teheranului. SUA spera ca eforturile Washingtonului vor fi sustinute de organizatii internationale, precum ONU, in vederea izolarii diplomatice a Iranului.