Antena Căutare

MISTERUL de la "Capătul lumii" îngrozeşte cercetătorii! "Este important să nu speriem oamenii, dar e o problemă foarte gravă"

Patru noi cratere uriaşe au apărut în Siberia, alimentând temerile potrivit cărora încălzirea globală ar putea cauza erupţii de gaz din subteran.

Patru noi cratere uriaşe au apărut în Siberia, alimentând temerile potrivit cărora încălzirea globală ar putea cauza erupţii de gaz din subteran.

Craterele noi au fost depistate de oamenii de ştiinţă în aceeaşi zonă în care au fost descoperite alte trei cratere enorme anul trecut, în Peninsula Iamal. Numele locului se traduce prin sintagma "Capătul lumii".

Deşi cauza acestor cratere nu s-a stabilit cu exacitate, oamenii de ştiinţă presupun că s-au format din cauza unor erupţii de gaz metan din permafrost (termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 20 și 1.500 m), odată cu topirea solului îngheţat, provocată de creşterea temperaturilor.

Noua descoperire a dus deja la îngrijorarea că astfel de cratere s-ar putea înmulţi, din moment ce climatul continuă să se încălzească. Au fost emise chiar avertismente potrivit cărora zona se confruntă cu iminenţa unui dezastru natural. Unul dintre cratere este la doar 9,6 kilometri de o fabrică importantă de producţie de gaz, iar experţii au prezis că ar putea fi până la 30 de alte cratere care "aşteaptă să fie descoperite".

"Este important să nu speriem oamenii, dar aceasta este o problemă foarte gravă. Trebuie să cercetăm urgent acest fenomen pentru a preveni posibilele dezastre. Nu putem să eliminăm [posibilitatea unor] noi emisii de gaz în Arctic şi în unele cazuri pot lua foc", a declarat profesorul Vasile Bogoiavlenschi, director adjunct al Institutului de cercetare a Petrolului şi Gazului, cu sediul în Moscova, potrivit mediafax.ro.

În iulie 2014, un crater uriaş cu un diametru de 80 de metri s-a format brusc în Siberia, într-o provincie al cărei nume se traduce prin sintagma "Capătul lumii", determinându-i pe oamenii de ştiinţă să se deplaseze de urgenţă în regiune pentru a cerceta acest fenomen misterios. Cauzele nu au fost nici atunci stabilite cu exactitate, însă un expert rus consideră că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală. Acesta eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă care explodează în atmosferă.

Atac armat soldat cu nouă morți într-un restaurant din estul Cehiei... Gata, e oficial! Lituania reintroduce serviciul militar obligatoriu: "Forţele armate trebuie să fie pregătite pentr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x