Antena Căutare

Moscova anunţă ONU că urmează să deschidă mai multe culoare umanitare. Urmează să aibă loc a treia rundă de negocieri

Armata rusă anunţă luni că urmează să deschidă mai multe culoare umanitare şi că instaurează armistţii locale în vederea evacuării civililor din oraşele ucranene Harkov, Kiev şi Sumî, devastate de confruntări armate violente.

Moscova anunţă ONU că urmează să deschidă mai multe culoare umanitare. Urmează să aibă loc a treia rundă de negocieri

Hepta

”Forţele ruse declară, în scop umanitar, un «regim de tăcere» începând de la ora 10.00, luni, şi deschiderea unor culoare umanitare”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul nu precizează în comunicat dacă aceste culoare se deschid la ora Ucrainei (8.00 GMT) sau la ora Moscovei (7.00 GMT) şi nici cât timp urmează să rămână deschise.

Cum va decurge a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina

Armata rusă precizează însă că această decizie a fost luată în urma unei”cereri personale a preşedintelui francez Emmanuel Macron adresată omologului său rus Vladimir Putin.

Citește și: Armata lui Putin, pierderi grave. Alți doi generali de top au murit în războiul ruso-ucrainean

Cei doi lideri au discutat la telefon - timp de două ore - duminică.

Acest anunţ intervine în contextul în care o a treia rundă de negocieri între Kiev şi Moscova urmează să aibă loc luni, potrivit Kievului.

În ultimele zile, două încercări de evacuare a civililor din portual asediat Mariupol, în sud-estul Ucrainei, au eşuat, iar Kievul şi Moscova se acuză reciproc de încălcarea condiţiilor evacuării.

Armata rusă anunţă luni că urmează să deschidă un culoar între Kiev şi oraşul belarus Gomel, situat în apropiere de frontera ucraineană.

Citește și: Alona Bushynska și Svetlana Kalanova au renunțat la o viață obișnuită pentru a-și apăra țara. Povestea tinerelor care luptă pentru Ucraina

Potrivit acestei surse, alte două culoare de la Mariupol, urmează să permită o evacuare fie către Rusia, în oraşul Rostov-pe-Don, fie către vest, către oraşul ucrainean Zaporojie.

Moscova mai anunţă că alt culoare umanitar urmează să fie deschis de la Harkov către oraşul rus Belgorod.

Citește și: Cel mai mare avion din lume a fost distrus, după atacul rușilor asupra aeroportului Hostomel. Ce a rămas din aeronavă

De asemenea alte două culoare urmează să permită civililor să părăsească oraşul ucrainean Sumî, fie către Belgorod, în Rusia, fie către Poltava, în Ucraina.

Moscova anunţă că a transmis aceste informaţii structurilor ONU, OSCE şi CICR, potrivit news.ro.

Motivele pentru care Rusia atacă centrale nucleare din Ucraina

Primarul localităţii învecinate Enerhodar a declarat că incendiul a fost provocat de bombardamentele rusești. Incendiul a fost stins, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat că nu s-au sesizat modificări la nivelul radiațiilor la centrala de la Zaporojie.

Cu toate acestea, motivele pentru care Rusia atacă centralele nucleare din Ucraina sunt greu de descifrat.

Oficialii spun că, pe lângă o explozie masivă care ar transmite unde radioactive în statele vecine, e vorba și despre întreruperea cu electricitatea a mai multor orașe mari din Ucraina. Una dintre aceste centrale nucleare ucrainene este responsabilă pentru producereaa de electricitate.

Prin urmare, unul dintre scopurile armatei ruse este și întreruperea cu energie electrică în Ucraina. De asemenea, faptul că armata lui Putin a pus stăpânire pe centrala nucleară de la Zaporojie face parte din planul de demilitarizare al Ucrainei.

Cu toate acestea, președintele Vladimir Putin știe deja că dacă folosește arme nucleare împotriva Ucrainei, NATO sau a unui stat din UE, el riscă să primească sancțiuni și mai usturătoare decât cele deja primite.

Chiar dacă știe că ar putea fi aspru pedepsit dacă ar folosi arme nucleare, Putin încearcă să amenințe cu o distrugere nucleară în alt mod, luând în stăpânire cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Prin toate aceste mijloace de intimidere pe care liderul de la Kremlin le folosește, el arată că e dispus să riște și nu îi e frică de consecințe, potrivit Bloomberg.

În prezent, Ucraina speră ca forțele NATO să intervină în sprijinul său, în special dacă un dezastru nuclear cauzat de atacurile rusești ar putea impacta mai multe state vecine care sunt membre NATO.

Un preot rus a fost arestat din cauza faptului că a protestat împotriva războiului din Ucraina. Ce s-a întâmplat... Polonia e pregătită să livreze avioane militare Ucrainei, deși e amenințată de Vladimir Putin. Ce a declarat liderul de ...
Parteneri
Zodiile care au o atitudine autoritară. Nu renunță niciodată la ideile lor
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x