Doctor Alex Young, un heliofizician de la Centrul pentru Zbor Spatial Goddard de la NASA, a spus ca nu trebuie sa ne facem griji cu privire la Soare pentru cel putin cateva miliarde de ani. Acesta a spus ca exista o tehnologie destul de avansata, si o monitorizare permanenta a Soarelui, incat sa se cunoasca exact ca „aceasta super furtuna solara pur si simplu nu se va intampla".In afara de o insolatie intr-o zi calduroasa de vara, nu exista nici un motiv sa ne fie teama de „steaua noastra activa".
Concret, nu exista suficienta energie in Soare ca sa trimita spre Pamant, la aproape 150 milioane de kilometri distanta, o minge de foc ucigasa care ar putea distruge planeta noastra. Desi exploziile solare si ejectiile de masa coronara (CME) sunt momentan in crestere pe suprafata Soarelui,aceste activitati solare fac parte din ciclul normal al astrului, care dureaza 11 ani.
Doctor Young a declarat ca urmatorul ciclu solar, care va avea punctul culminant in jurul anului 2014, nu este cu nimic diferit de cele care au fost pana acuma sau care urmeaza sa fie. Acesta a mai spus ca nici macar evenimentele majore care au fost in ultimii 10.000 de ani nu au avut un efect care sa afecteze atmosfera.
Planeta noastra are o atmosfera foarte groasa si aceasta opreste toate radiatiile periculoase care sunt produse intr-o explozie solara. Dincolo de atmosfera exista o bariera si mai puternica, campurile magnetice arcuite, care se extind adanc in spatiu si deviaza o mare parte din radiatiile Soarelui.
In timpul unei furtuni solare, particulele de vant solar lovesc campul magnetic terestru, iar astfel se formeaza aurora boreala la nord, si aurora australa la sud. Insa, doctor Young, spune ca aceste CME au efecte minime asupra Pamantului. Cercetatorii au invatat sa prezica mai bine efectele unor furtuni solare, in ce directie se vor indrepta si unde vor lovi.
„Atat timp cat se va acorda suficienta atentie Soarelui, iar furtunile solare vor fi tratate la fel ca un uragan sau o furtuna puternica, atunci cu siguranta vom putea lua masurile necesare pentru a ne pregati pentru ele", a adaugat doctor Young.
Citeste si Financiarul!