Antena Căutare

Noul împărat Naruhito îşi exprimă ”remuşcările profunde” la comemorarea sfârşitului războiului prin capitularea Japoniei

Împăratul Naruhito, care a urcat pe tronul Crizantemei la 1 mai, şi-a exprimat prima oară în calitate de suveran, joi, ”remuşcările profunde” faţă de atrocităţile comise de Japonia în al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Împăratul Naruhito, care a urcat pe tronul Crizantemei la 1 mai, şi-a exprimat prima oară în calitate de suveran, joi, ”remuşcările profunde” faţă de atrocităţile comise de Japonia în al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

”Reflectând la trecutul nostru şi resimţind remuşcări profunde, doresc sincer ca niciodată să nu se mai repete ravagiile războiului”, a declarat el într-o ceremonie, la Tokyo, de comemorare a conflictului mondial, prin capitularea Japoniei, la 15 august 1945.

El a declarat că ”resimte din nou o mare tristeţe faţă de numărul mare de morţi şi familiile lor”.

Prin aceste cuvinte, Naruhito se înscrie în deplină continuitate faţă de tatăl său Akihito, care a folosit şi el această expresie, ”remuşcări profunde”, din 2015.

Articolul continuă după reclamă

Atunci, pentru prima oară, un împărat japonez folosea această expresie, cu ocazia marcării a 70 de ani de la capitularea necondiţionată a arhipelagului.

Înaintea abdicării lui Akihito, în aprilie, Naruhito, în vârstă de 59 de ani, a sugerat deja că va continua voinţa tatălui său de a recunoaşte atrocităţile comise de armata japoneză pe timp de război, şi dorinţa ca istoria să fie predată în mod obiectiv tinerelor generaţii.

În pofida faptului că nu are dreptul să evoce probleme politice, Akihito a reuşit să-şi distileze în mod foarte subtil opiniile cu privire la acest subiect.

În prezenţa a peste 6.000 de invitaţi, împăratul, purtând un costum negru şi frac, participa la această ceremonie anuală, prima a erei Reiwa (”frumoasa armonie”) împreună cu soţia sa, împărăteasa Masako, care purta un taior şi fustă gri şi o pălărie mică asortată.

SEULUL ÎNTINDE O MÂNĂ

Premierul Shinzo Abe a luat, la rândul său, cuvântul, chiar înaintea suveranului, şi şi-a exprimat dorinţa ca ororile războiului să nu se mai repete, dar şi ”respectul” şi ”recunoştinţa” faţă de cei care s-au ”sacrificat” pentru ţară.

Asumându-şi însă orientarea naţionalistă, Abe, al cărui bunic, Nobusuke Kishi, a fost arestat pentru crime de război, dar nu a fost judecat de tribunalul de la Tokyo, a trimis miercuri o ofrandă santuarului controversat Yasukuni, aşa cum face de obicei.

Acest loc de cult shintoist din capitala niponă onorează sufletele militarilor şi civililor morţi pentru Japonia în timpul războaielor moderne, între care figurează 14 criminali de război condamnaţi, ceea ce provoacă furia ţărilor vecine, cu China şi Coreea de Sud în frunte.

Ministerul sud-coreean de Externe s-a declarat joi consternat de faptul că ”oficiali guvernamentali şi parlamentari japonezi aduc ofrande sau se duc la sanctuarul Yasukuni, care glorifică trecutul colonial al Japoniei (...) şi onorează criminali de război”.

Seulul le-a cerut din nou liderilor japonezi ”să reflecteze umil” la certurile istorice moştenite din epoca colonizării peninsulei coreene de către Japonia (1910-1945).

Însă, tot joi, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a ales un ton destul de conciliant faţă de Tokyo, în contextul în care relaţiile bilaterale s-au agravat în ultimele săptămâni.

Cele două ţări şi-au impus recent restricţii reciproce la exportul unor produse sensibile, în mod oficial din motive de securitate naţională.

”Dacă Japonia alege drumul dialogului şi cooperării, îi vom întinde bucuroşi mâna”, a declarat Moon într-un discurs marcând 74 de ani de la Eliberarea Coreei.

”Sperăm ca Japonia să joace un rol de motor al păcii şi prosperităţii sud-estului asiatic”, a adăugat preşedintele care, la începutul lui august, declara că ţara sa ”nu va fi bătută niciodată de Japonia”.

Sursa : news.ro

Un şofer din Norwich a fost suspendat de la locul de muncă pentru că a refuzat să conducă un autobuz cu număr în culoril... Trupe chineze la frontiera Hong Kongului, Trump se implică şi leagă criza de negocierile comerciale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x