Romania si Bulgaria trebuiau sa fie admise in spatiul Schengen la 1 martie 2011, scrie NZZ. Amanarea acestui pas pentru o data ulterioara a starnit reactii vehemente la Bucuresti. Dupa cum se stie, mai ales Germania si Franta s-au pronuntat in ultima vreme impotriva admiterii celor doua tari din regiunea balcanica, si asta nu atat din cauza unor aspecte de ordin tehnic, cat datorita unor carente la capitolul combaterea coruptiei si crimei organizate.
Cu ocazia admiterii celor doua tari in UE, la inceputul anului 2007, o decizie considerata de multi pripita la vremea respectiva din varii motive, a fost infiintat un asa-numit mecanism de cooperare si verificare, menit sa inregistreze progrese la reforma justitiei.
Desi acest mecanism de cooperare si verificare nu are legatura directa cu criteriile pentru admiterea in spatiul Schengen, ar fi greu de argumentat de ce o tara care se afla sub o asemenea procedura de monitorizare ar fi totusi admisa in spatiul de libera circulatie, scrie NZZ. Bucurestii, insa, in loc sa admita acest punct de vedere, au trecut la contraatac, acuzand Franta si Germania ca sunt pe cale sa imparta tarile UE in doua categorii.
Ministrul de Externe Baconschi, continua NZZ, a gandit cu voce tare in paginile cotidianului Adevarul, despre posibilitatea denuntarii unilaterale, de catre Romania, a Mecanismului prentru Cooperare si Verificare, daca aceasta "piatra de moara legata de gatul tarii" se aplica in domenii din ce in ce mai vaste, si daca devine un instrument de presiune in loc de unul al cooperarii. Baconschi s-a referit de asemenea la posibilitatea ca Romania sa insiste ca un astfel de mecanism de cooperare si verificare sa fie instituit si pentru Croatia, in momentul in care aceasta tara este admisa in UE.
In reactie, presedintele Basescu, care calificase initial drept discriminatorie pentru Romania amanarea admiterii in spatiul Schengen, l-a temperat totusi pe seful diplomatiei, subliniind ca denuntarea unilaterala a mecanismului nici nu intra in discutie. De asemenea, presedintele Basescu a dat asigurari ca Romania nu va pune in niciun caz bete in roate Croatiei, in procesul de aderare la UE.
Basescu a recunoscut de asemenea ca in justitia romana exista probleme dintre cele mai grave. Totodata, seful statului a declarat ca preia responsabilitatea politica in cazul in care admiterea Romaniei in spatiul Schengen va fi amanata.
Opozitia a intrebat insa ce inseamna concret aceasta asumare a raspunderii? Singura interpretare posibila ar fi aceea ca presedintele Basescu demisioneaza. Orice altceva ar fi doar vorbarie lipsita de sens. Dupa ce a fost pus la punct de catre presedintele Basescu, seful diplomatiei s-a aratat dispus sa demisioneze, daca premierul Boc i-o va cere.
Spre deosebire de Romania, Bulgaria cultiva o alta retorica, chiar daca s-a concentrat la fel de mult asupra aderarii la spatiul Schengen, isi mai informeaza NZZ cititorii. Deja din decembrie, cand presa a scris pe larg despre rezervele Frantei si Germaniei in aceasta chestiune, premierul de la Sofia, Borissov, a manifestat "intelegere pentru faptul ca aceste tari cheie ale UE acorda atentie si contextului politic".
Sursa: Deutsche Welle