Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Pastila letală, eliberată fără prescripție medicală și fără justificări. Țara din Europa în care oamenii ”obosiți să mai trăiască” ar putea să aleagă când mor

Persoanele care au împlinit 70 de ani și care au ”obosit” să mai trăiască ar putea să-și încheie socotelile cu viața legat, cu ajutorul unei pastile. Legea ar urma să fie adoptată în Olanda, până la finalul acestui an, iar doritorii n-ar trebui să-și justifice decizia.

Pastila letală, eliberată fără prescripție medicală și fără justificări

Huib Drion, un judecător al Tribunalului Suprem, profesor, eseist și academician, a lansat ideea că statul ar trebui să le ofere cetățenilor care au împlinit 70 de ani posibilitatea de a-și alege momentul în care vor să spună stop vieții. El a murit, însă, în 2004, acasă, din cauze naturale, la vârsta de 84 de ani. Acum, însă, ideea lui prinde din nou viață, întrucât Guvernul din Olanda vrea să le ofere oamenilor care au trecut de 70 de ani posibilitatea de a alege când vor să moară.

O femeie medic olandeză, achitată într-un caz fără precedent de eutanasie

Astfel, olandezii ar putea să scoată pe piață o pilulă ce va purta numele ”pilula Drion”, care ar putea să fie administrată persoanelor care au trecut de 70 de ani și care vor să moară. Aceast proiect de lege a apărut după ce un studiu a arătat că mulți dintre cetățenii cu vârste de peste 55 de ani, care deși au o stare de sănătate bună, se confruntă cu dorința frecventă de a muri, deși sunt activi.

Deși adepții acestei legi spun că ar putea fi adoptată până la finalul anului, există și numeroase persoane care nu sunt de acord cu ea și care susțin că Guvernul ar trebui să protejeze cetățenii, în special pe cei vulnerabili așa cum sunt bătrânii.

Adoptarea acestei legi, însă, n-ar reprezenta o surpriză pentru mulți oameni, întrucât Olanda este țara în care eutanasia este permisă legal și este realizată sub controlul medicilor. Ba mai mult, statisiticile au arătat că 25 la sută dintre decesele înregistrate de-a lungul unui an în Olanda sunt “induse”, adică sunt provocate de către personalul medical, prin eutanasie, potrivit unui articol publicat la data de 23 ianuarie 2019 în ziarul britanic „The Guardian”.

Abuzată și chinuită toată viața, o adolescentă a ales să fie eutanasiată legal: „S-a luat decizia să fiu lăsată să mor”

În Olanda, moartea la cererea pacientului sau a familiei acestuia este permisă legal și se realizează prin mai multe metode. Una dintre ele este eutanasia propriu-zisă, prin injecție letală, care are efecte imediate. O altă metodă provoacă o moarte lentă și este denumită “sedare terminală”. Persoanelor vizate de acest procedeu li se administrează medicamente care le generează starea de comă, după care sunt lăsate să moară prin suprimarea oricărei nutriții.

Mai mult de atât, fenomenul eutanasiei a luat amploare în ultimii zece ani în Occident. Numai în Olanda, de la sub 2.000 de decese prin eutanasiere în anul 2007, s-a ajuns la 6.600 în anul 2017. Ce-i drept, în același an 2017, pe lângă cele 6600 de persoane eutanasiate au existat și un număr aproximativ egal de oameni cărora li s-a refuzat acest procedeu, pe motiv că formulaseră cereri care n-ar fi îndeplinit condițiile legale.

Recomandari