- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ar trebui sa fim in siguranta in spatiul in care locuim. Or, adesea nu se intâmpla asa, in special in cazul persoanelor vulnerabile care stau mai tot timpul in casa. In aceasta categorie sunt inclusi varstnicii, copiii mici, persoanele cu dizabilitati fizice, precizeaza Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa. O casa care prezinta conditii de locuit inadecvatate reprezinta o grava amenintare asupra sanatatii, dar este, totusi, o problema evitabila, considera directorul OMS. In acest fel, sunt avertizate autoritatile locale sa analizeze politicile in domeniul locuintei pentru a proteja sanatatea europenilor.
Este pentru prima data când un raport substantial prezinta factorii de risc asociati cu o locuinta improprie traiului: zgomotul, umiditatea, calitatea aerului, frigul, securitatea la domiciliu. Iata si cateva exemple din raport. Absenta masurilor si a dispozitivelor de protectie domestica, cum ar fi detectoarele de fum, provoaca, anual 0,9 decese la 100.000 de locuitori din regiunea Europa, respectiv peste 7.000 de decese, atentie, perfect evitabile. In aceeasi zona geografica, sunt raportate 12,8 decese la 100.000 de locuitori din cauza frigului din locuinte, 2-3 decese la 100.000 de locuitori din cauza expunerii la radon.
Fumatul pasiv provoaca 7,3 decese, folosirea de combustibili solizi ca sursa de energie, fara asigurarea unei aeririsiri corespunzatoare este asociata, anual, cu 16,7 decese la 100.000 de copii si cu un deces la 100.000 de adulti. In majoritatea societatilor europene, populatiile stau aproximativ 90% din timp in interiorul unei cladiri, de aceea asigurarea unor conditii civilizate contribuie la preventia multor boli. Totusi, inca foarte multe persoane se imbolnavesc, deoarece in casa in care locuiesc sunt expunse unui zgomot excesiv, umiditatii; casa este suprapopulata, este incalzita cu combustibili care viciaza aerul, nu are toaleta cu apa, baie sau dus.
Potrivit statisticilor Eurostat, peste 40% dintre romani au locuinte fara toaleta conectata la reteaua de apa-canal si nu dispun de baie sau dus. Astfel, intre statele UE, la acest capitol, România se plaseaza pe primul loc, urmata de Bulgaria cu 26% locuinte fara toaleta cu apa. Peste jumatate dintre romani traiesc in locuinte supraaglomerate, iar 22% reclama infiltrari de apa prin acoperis, umezeala in pereti, pardoseala sau fundatie.
Potrivit statisticilor europene, 37,7% dintre romani traiesc in apartamente, 60,7% in case şi 1,6% in duplexuri. La nivelul UE, 17,8% dintre europeni locuiesc in conditii supraaglomerate, 15,9% se plang de infiltratii de umezeala, 7,3% considera ca locuinta este prea intunecata etc.
sursa:Jurnalul