Potrivit acestor rezultate definitive, Partidul Laburist (Labour) a pierdut 59 de mandate faţă de alegerile trecute şi a obţinut 203 locuri în Camera inferioară a Parlamentului britanic.
Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) a obţinut 48 de mandate (cu 13 mai multe faţă de alegerile din 2017), Partidul Liberal Democrat (Lib-dem) 11 (cu unul mai puţin), micul partid unionist iralndez DUP a obţinut opt mandate (cu două mai puţine), iar celalte formaţiuni 15 mandate (cu două mai multe decât în 2017).
Prezenţa la vot a fost de 67,3%.
Britanicii au revotat Brexitul, alegându-l masiv pe Boris Johnson, comentează AFP.
Liderul conservator s-a angajat vineri să întoarcă spatele definitiv Uniunii Europene (UE) la sfârşitul lui ianuarie, şi să unească o ţară dezbinată.
El a fost primit la Palatul Buckingham de către regina Elizabeth a II-a, care l-a însărcinat în mod oficial să formeze un nou Guvern.
Această majoritate, de o amploare fără precedent pentru conservatori de pe vremea lui Margaret Thatcher în 1987, a fost obţinută cu ajutorul unor circumscripţii muncitoreşti care votau de decenii cu laburiştii, dar care erau favorabile taberei ”Leave”.
După trei ani de sfâşieri pe tema Brexitului, în favoarea căruia s-au pronunţat aproape 52% dintre britanicii care au votat în referendumul din 2016, ”eu voi pune capăt acestor absurdităţi, iar noi vom realiza la timp Brexitul, până la 31 ianuarie”, a declarat Bris Johnson triumfător în faţa susţinătorilor săi.
Victoria sa este rezultatul, consideră el, al ”deciziei irefutabile, irezistibile şi incontestabile” a britanicilor, sătui de ani de psihodramă, de a da pagina UE după 47 de ani de mariaj agitat.
Sursa : news.ro
Comisia Judiciară din Camera Reprezentanţilor SUA aprobă două articole cu privire la inculparea lui Trump... Poliţiştii supraponderali, la dietă! Câți bani le-au fost promiși ca să slăbească...