Antena Căutare

Pastorul Joachim Gauck este noul presedinte al Germaniei

Viitorul presedinte al Germaniei va fi pastorul Joachim Gauck, cunoscut pentru rolul sau in dezvaluirea arhivelor fostei securitati est-germane, STAZI. El il va inlocui pe crestin-democratul Christian Wulff, care a demisionat fiind suspectat de coruptie.

Joachim Gauck urmeaza sa fie ales in mod oficial de o Adunare federala compusa din deputati din cadrul Bundestagului si din delegati ai lumii politice si ai societatii civile desemnati de parlamentele regionale, care urmeaza sa fie organizata pana pe 18 martie.


Nascut in ianuarie 1940 la Rostock (nord-est), el a ales sa devina pastor al Bisericii luterane si a fost martor al unor arestari arbitrare in parohia sa. Intr-o Republica Democrata Germana (RDG) in care Biserica se bucura de o relativa liniste, acesta si-a folosit pozitia pentru a apara drepturile omului.

In timpul primelor proteste din 1989, care au condus la daramarea Zidului Berlinului in noiembrie, el a devenit purtatorul de cuvant al colectivului de opozanti Noul Forum din Rostock.

Candidat invins la alegerile prezidentiale din 2010, sustinut de social-democratii din SPD si Verzi, el este totusi numit "presedintele inimilor" de catre presa, datorita popularitatii sale foarte mari, dupa un al treilea si ultim tur de scrutin pierdut la distanta mica de contracandidatul Christian Wulff.

Demisia de vineri a lui Wulff, in urma unui scandal privind cadouri primite de la prieteni bogati si tentative de intimidare a presei, l-a adus pe Gauck in prim plan.

Vladimir Putin: "Vom lua masuri decisive pentru construirea sistemului unificat de aparare a tarii"... Armata rusa se doteaza cu peste 2.000 de blindate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x