Un dezastru natural stă să izbucnească în orașul australian Melbourne, sub care există o serie de vulcani latenți ce pot erupe oricând. Majoritatea localnicilor nici nu știu ce se află chiar sub picioarele lor.
Regiunea „Newer Volcanic Province” include aproximativ 400 de vulcani care se întind din Melbourne până în orașul Mount Gambier din sudul Australiei, chiar după granița cu statul australian Victoria.
Doctorul vulcanolog Rebecca Carey a spus că deși ultima erupție a avut loc în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, localnicii din Melbourne ar trebui să se pregătească pentru acest dezastru natural.
Carey se află în Hawaii, unde studiază vulcanul activ Kilauea, care a distrus sute de locuințe într-o singură noapte, în iunie.
Ea a spus că un dezastru similar ar putea avea loc în Melbourne și în sud-vestul statului Australian Victoria.
„Efectele vor fi, desigur, aceleași ca cele din Kilauea, unde proprietăți sunt distruse de lavă sau de produse ale erupției explosive. Însă, cred că efectele vor fi legate de cenușă și aviație – acesta este un scenariu posibil în Melbourne”, a spus Rebecca Carey.
Experții spun că dacă vulcanii încep să erupă, localnicii nu vor avea prea multe indicii înainte, pentru a se putea feri din calea pericolului.
Fără un sistem de monitorizare dezvoltat, primele semnede pericol vor fi cutremure ușoare.
„Odată ce se întâmplă asta, știi că în câteva ore ceva urmează să se petreacă”, a spus profesorul vulcanolog Jozua van Otterloo de la Universitatea Monash.
Fără niciun indiciu cu privire la data în care este posibil ca vulcanii să eupă, localnicii ar trebui să se pregătească pentru pericol și să își facă un plan de salvare.
Una dintre cele mai cunoscute catastrofe naturale din istorie ce a implicat erupția unui vulcan a fost cea petrecută în orașul roman Pompeii. În urma erupției vulcanului Vezuviu din 24 august 79 d.Hr., la numai o zi după sărbătoarea numită Vulcanalia, închinată zeului Vulcanus, orașul a fost distrus și acoperit de un strat gros de cenușă și piroclastite.