Demersul constituie o premiera comunitara. Acest tip de rapoarte au fost intotdeauna secrete, dar Parlamentul European spune ca in 2007, cand opt state est-europene au aderat la Spatiul Schengen, ei au primit mai multe informatii decat acum, relateaza RFI.
in prezent, statele membre, pretextand sensibilitatea informatiei continute in rapoartele de evaluare despre gradul de pregatire a Romaniei si Bulgariei au oferit acces restrans la aceste rapoarte numai anumitor parlamentari europeni.
Alesii au contestat insa decizia, spunand ca fara un acces complet la intreaga informatie, ei nu-si pot da avizul consultativ cerut pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Deputatii europeni au dat statelor membre un termen pana la care aceasta desecretizare sa fie facuta, si anume data de 2 mai.
Termenul va fi respectat si astfel procesul institutional de aderare a celor doua tari la Spatiul Schengen poate fi complet. Raman insa in continuare obstacolele tehnice ale acestei aderari si mai ales obstacolele politice. Bulgaria nu si-a indeplinit toate obligatiile privind frontierele terestre, iar Franta, Germania si alte tari pun probleme politice acestei aderari, comenteaza RFI.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca trimiterea la PE a documentului solicitat Consiliului de catre europaralamentari privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu este permisa. Basescu a declarat, dupa reuniunea Consiliului European, ca raportul respectiv are caracter secret, iar reglementarile actuale nu permit trimiterea unui astfel de act la Parlamentul European, desi europarlamentarii ar avea acces la document.
"Rapoartele pe Schengen, cele sapte rapoarte sunt secrete. in mod deosebit ultimul, cel care vizeaza SIS-ul, SIS/SIRENE, Sistemul informatic de transmiterea a datelor, este un document secret pentru ca implica si alte state, nu numai Romania, dar si numai din punct de vedere al Romaniei este un document secret, clasificat la nivelul Comisiei. Parlamentul a solicitat sa primeasca rapoartele, iar conform reglementarilor Comisiei - deci am rugamintea, mai bine sa radem, dar vreau sa va povestesc doar, ca nu este o stire de interes, dar asta este realitatea - reglementarile actuale nu permit trimiterea acestui raport la Parlamentul European. Saptamana viitoare se organizeaza un CAGRE pentru a se gasi o solutie", a explicat seful statului, potrivit unui comunicat al Presedintiei.
Tot articolul, in Jurnalul National
Olanda declara ca Romania si Bulgaria nu pot adera la spatiul Schengen in "acest stadiu"... Politician italian: "Este mai usor sa educi un caine decat un rom"...