- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Preţurile petrolului au crescut însă pe ansamblul săptămânii au scăzut pentru a doua oară consecutiv, din cauza îngrijorărilor legate de majorarea dobânzilor, care ar putea împinge economia mondială în recesiune, transmite Reuters.
Preţurile petrolului au crescut vineri cu peste 3 dolari, dar pe ansamblul săptămânii au scăzut pentru a doua oară consecutiv
Cotaţia petrolului Brent a avansat cu 3,07 dolari, sau cu 2,8%, la 113,12 dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 3,35 de dolari, sau cu 3,2%, la 107,62 dolari pe baril.
”Rezerva Federală a vorbit foarte ferm, ceea ce subminează creşterea preţurilor petrolului, dar încrederea se schimbă un pic datorită datelor economice bune”, a declarat John Kilduff, partner la Again Capital în New York.
Preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat joi că concentrarea băncii centrale pe reducerea inflaţiei este ”necondiţionată”, amplificând temerile că vor urma mai multe creşteri ale ratelor dobânzilor, care au afectat pieţele financiare.
Un sondaj de vineri a arătat că încrederea consumatorilor din SUA a atins un minim record în iunie, chiar dacă perspectivele inflaţiei s-au îmbunătăţit uşor.
Ce spune Preşedintele Consiliului European, Charles Michel despre acest aspect
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că este încrezător că se poate ajunge la un acord pentru interzicerea achiziţiilor de petrol rusesc înainte de următoarea reuniune a consiliului din 30 mai.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că UE poate ajunge la un acord privind un embargo petrolier în câteva zile, sau poate căuta ”alte instrumente”.
Ungaria rămâne un obstacol, deoarece sancţiunile UE necesită sprijinul unanim al statelor membre.
Budapesta face presiuni pentru aproximativ 750 de milioane de euro (800 de milioane de dolari), pentru a-şi moderniza rafinăriile şi a extinde o conductă din Croaţia.
Chiar şi fără o interdicţie oficială, este disponibil mult mai puţin petrol rusesc, deoarece cumpărătorii şi casele comerciale au evitat furnizorii din această ţară.
Producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă la 480-500 de milioane de tone în acest an, de la 524 de milioane de tone în 2021, a raportat agenţia de presă de stat RIA, citându-l pe viceprim-ministrul Alexandr Novak.
OPEC+ se întruneşte pe 2 iunie şi este aşteaptată să respecte un acord de producţie de petrol convenit anul trecut şi să ridice ţintele de producţie pentru iulie cu 432.000 de barili pe zi, au declarat şase surse OPEC+ pentru Reuters, respingând apelurile occidentale pentru o creştere mai rapidă a livrărilor, pentru a ţine sub control preţurile.
Alţi factori susţin, de asemenea, preţul petrolului.
”Shanghai se pregăteşte să se redeschidă după un blocaj de două luni, în timp ce sezonul de vârf din SUA începe cu weekendul Memorial Day”, a declarat Sugandha Sachdeva, vicepreşedinte pentru cercetarea mărfurilor la Religare Broking.