Atentatul de la Nisa, comis joi noaptea cu ajutorul unui camion pe faimoasa Promenade des Anglais și soldat cu cel puțin 84 de morți, lovește locul simbolic al unui oraș cunoscut în întreaga lume drept capitală a Coastei de Azur, notează France Presse. Orașul este o destinație turistică încă din secolul XIX, iar promenada sa îi datorează numele unui pastor englez și cumnatului său care au creat, în 1824, o primă 'alee' de pământ, modestă, care a crescut și a fost înfrumusețată în deceniile care au urmat
În 1860, Nisa, până atunci inclusă în regatul Piemont-Sardinia, devine franceză. În timpul Belle Epoque, Nisa ajunge la apogeul său cu publicul său cosmopolit. Numeroși aristocrați și rentieri frecventează orașul. Către anul 1880, pe model englez, un cazino cu arhitectură orientală este ridicat pe un ponton deasupra mării.
Începând din anii '20 ai secolului trecut, s-a dezvoltat mult turismul, sub impulsul expatriaților americani pe Coasta de Azur, precum scriitorul John Dos Passos.
În perioada interbelică, în orașul mediteraneean au fost construite sute de imobile în stilul Art Déco, aici stabilindu-se numeroși artiști, muzicieni și scriitori.
În 1912, românul Henri Negresco a creat cel mai mitic dintre palatele din Nisa. La scurt timp, englezul Henry Ruhl a ridicat un hotel care i-a purtat numele, pe locul actualului hotel Méridien.
PROMENADE DES ANGLAIS ŞI ISTORIA SA!
În prezent, renumita promenadă este un reper al Nisei, atât din punct de vedre infrastructural, cât şi turistic. De fapt, importanţa să pentru platformă comercială şi turistică a oraşului este reflectată de structura şi de întrebuinţarea sa.
Proiectul construirii unei promenade de-a lungul malului mării datează de la începutul secolului al XIX-lea. A fost demarat de aristocraţia engleză care începuse cu puţin înainte să prindă gustul petrecerii vacanţelor la Nisa, şi apoi a fost rapid îmbrăţişat de autorităţile locale care au transformat sugestia iniţială într-una dintre cele mai exemplare promenade ale Rivierei Franceze.
Pentru a onora propunerea englezilor de a construi o astfel de arteră, oraşul a găsit de cuviinţă să numească strada Camin des Angles (un nume pe care l-a păstrat până în 1860, după care a fost schimbat în apelativul din prezent).
Astfel, în zilele noastre, Promenade des Anglais se întinde de la aeroport (la vest) până la Quai des Etats Unis (la est, aproape de Port de Nice), numărând 7 kilometri în lungime. Această stradă cu două sensuri de circulaţie (fiecare sens având cel puţin trei benzi, şi uneori chiar şase benzi pe anumite sectoare) este presărată cu atracţii, fiind în ea însăşi unul dintre obiectivele turistice de top din Nisa.