Antena Căutare

Rusia: Sute de oameni s-au scaldat in apele inghetate, cu ocazia Bobotezei pe rit vechi

Gerul care domneste, in aceste zile, peste Rusia nu i-a descurajat pe credinciosii dornici sa respecte traditia locala a Bobotezei, dupa calendarul ortodox de stil vechi. Sute de oameni s-au scaldat la copca, in apele unor lacuri inghetate. La Sankt Petersburg s-a incercat chiar stabilirea unui record al numarului de participanti la ritual.

Salutati de clopotele bisericilor, preotii si credinciosii din Moscova au pornit, in procesiune, spre lacurile acoperite de gheata, in care fusesera taiate, din vreme, copci. Potrivit traditiei, orice om se poate "spala" de pacate daca repeta simbolic botezul Mantuitorului, in ziua in care este sarbatorit.

Dupa o slujba de binecuvantare, oamenii au inceput sa coboare in apa care parea gata sa inghete din nou. Si, pentru a respecta ritualul, nu s-au cufundat doar o data, ci de trei ori. Pentru unii participanti a parut sa se infaptuiasca o minune: apa nu li s-a mai parut deloc rece, ci, dimpotriva, calda.

Temperatura s-a situat, ieri, in jur de minus 13 grade, atat la Moscova cat si la Sankt Petersburg. In acest oras, numarul scufundatorilor intre gheturi a fost si mai mare, astfel ca unii s-au gandit ca ar putea inregistra un record.

Credinciosii au stat chiar la coada pentru a cobori in copcile din gheata care acoperea raul Neva. Cei mai curajosi nu s-au multumit doar sa se scufunde ci au facut si cateva miscari de inot. La iesire, cu totii pareau mai fericiti si, in orice caz, inviorati.

Multi rusi considera, de altfel, ca baile reci in plina iarna sunt binefacatoare pentru sanatate. Asa ca le practica de fiecare data cand pot si nu doar se sarbatoarea Bobotezei.

Iarna face noi victime in Europa: peste 12 persoane si-au pierdut viata din cauza conditiilor meteo... Barack Obama, munca voluntara pentru renovarea unei scoli...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x