Antena Căutare

Rusii vor ca ONU sa le mareasca frontiera in Oceanul Arctic

Rusia si-a reiterat dorinta de a cere modificarea frontierelor sale din zona arctica. Vicepremierul rus, Serghei Ivanov, a declarat astazi ca, anul viitor, tara sa intentioneaza sa solicite Natiunilor Unite o extindere a frontierelor platoului continental al Rusiei, frontiere aflate intr-o zona extrem de bogata in rezerve de hidrocarburi. Oficial a tinut sa precizeze ca, in urmatoarele zile, va fi initiata o expeditie stiintifica rusa cu scopul de a explora dorsalele Lomonosov si Mendeleev, pentru a strange dovezi care sa ateste ca acestea reprezinta extensii ale platoului continental al Rusiei.

Potrivit agentiei ITAR-Tass, citata de AFP si Mediafax, dorsala Lomonosov, un lant muntos submarin, se intinde din Groenlanda pana in Siberia, insa si Groenlanda, si Canada afirma ca aceasta reprezinta o prelungire a platoului lor continental.

Singurul organism in masura sa reglementeze aceste frontiere este ONU, prin Comisia pentru delimitarea platoului continental, deciziile sale fiind luate pe baza Conventiei ONU pentru dreptul maritim, din 10 decembrie 1982.

Acest document permite tarilor semnatare, care au iesire la mare, sa isi extinda drepturile de explorare a resurselor naturale, minerale, energetice si biologice, de la 200 de mile la 350 de mile, in cazul in care pot dovedi, pe baza unor studii stiintifice, ca extinderea reprezinta "prelungirea naturala a platoului continental".

De cativa ani, cele cinci tari riverane la Oceanul Arctic (Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia si Danemarca/Groenlanda) sunt angajate intr-o adevarata cursa a revendicarilor teritoriale pentru o zona care ar putea contine 13% din resursele de petrol inca neexplorate din lume si 30% din cele de gaze naturale.

Articolul continuă după reclamă

Rusia si-a anuntat chiar intentia de a infiinta unitati militare specializate, care sa fie stationate in zona arctica, pentru a-si apara interesele si granitele. In 2008, Moscova a adoptat o strategie pe termen lung - pana in 2020 - care sa asigure Rusiei statutul de "principala putere in zona arctica".

In 2007, exploratorii rusi au amplasat un drapel national pe fundul Oceanului Arctic, la peste 4.000 de metri sub nivelul Polului Nord, intr-o misiune care a simbolizat revendicarile teritoriale ale Moscovei.

Sursa: Jurnalul National

Foto: globalsecurity.org

Tablou semnat de Pablo Picasso, furat dintr-o galerie din San Francisco... VIDEO! Orasul Phoenix, maturat de o furtuna masiva de nisip!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x