Antena Căutare

S-a deschis „Cutia Pandorei”. Messi, Putin sau Platini, acuzați de fraude financiare uriașe!

Lumea întreagă este capitavată de o anchetă jurnalistică fără precedent. Nume uriașe cunoscute pe plan mondial sunt protagonistele scandalului denumit „Panama Papers”

Lumea întreagă este capitavată de o anchetă jurnalistică fără precedent. Nume uriașe cunoscute pe plan mondial sunt protagonistele scandalului denumit „Panama Papers”.

Totul a început banal. O știre s-a strecurat în mass-media din vest, după care informațiile au început să apară în valuri, iar personalitățile care sunt protagonistele acestui cutremur mediatico-financiar au bătut deja în retragere. Lionel Messi, fotbalist al echipei FC Barcelona, Vladimir Putin, președinte al Rusiei, Michel Platini, fostul șef al UEFA sau Xi Jinping, liderul Chinei sunt doar câteva dintre cei pe care presa îi acuză de infracțiuni grave, cum ar fi spălare de bani sau sustragerea de plătirea taxelor și a impozitelor.

„Panama Papers” (Documentele din Panama) este numele dat de ziariști acestui scandal care a fost dezvăluit cu ajutorul a 107 instituţii media din întreaga lume.

De unde a plecat totul. Documentele arată cum peste 214 mii de societăţi off-shore, create sau administrate de Mossack Fonseca în 21 de paradisuri fiscale în perioada 1977-2015, au avut că beneficiari pe unii dintre cei mai influenţi şi bogaţi oameni din lume, provenind din peste 200 de ţări, scrie Le Monde, citat de Hotnews. Concret, toate aceste persoane și-au scuns banii de ochii indiscreți ai instituțiilor de control din țările de unde provin.

În cazul lui Lionel Messi, lucrurile sunt foarte complicate, fotbalistul argentinian nefiind la prima situație de acest gen. Starul este de notorietate, el fiind deja cercetat de Fiscul spaniol pentru evaziune fiscală. Conform noilor informaţii apărute, "Balonul de Aur" ar avea o firmă offshore deschisă pe numele tatălui său, Jorge Messi. Prin aceasta, s-ar fi sustras de la plata unor impozite în valoare de 4-5 milioane de euro, încrengătura fiind una complicată: s-ar fi apelat şi la offshore-uri din Belize şi Uruguay.

* Panama este unul dintre cele mai sigure state atunci când vine vorba despre siguranța informațiilor referitoare la identitatea celor care dețin firme offshore. Potrivit Hotnews, statul din America Centrală este unul dintre centrele financiare cele mai opace din lume, fiind considerat un hub al spalarii de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude si activitati criminale.

Scandalul iscat timid în ianuarie 2015 a luat proporții în ultima lună, politicieni precum Vladimir Putin sau Xi Jinping fiind acuzați de inginerii financiare cu firme offshore pentru a-și ascunde adevăratele averi de ochii indiscreți ai oamenilor și mai ales ai presei.

Clinicile britanice fac angajări. Posturile sunt plătite cu până la 5.200 de euro pe lună... Statul Islamic a creat arma letală: O simplă atingere te ucide pe loc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x