Prezentaţi de acuzare ca nişte terorişti ”antifascişti” şi ”anarhişti”, acuzaţii - dintre care niciunul nu avea cazier judiciar înaintea acestui dosar - au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între şase şi 18 ani de închisoare, potrivit avocatului lor, Serghei Morgunov, contactat de AFP.
Aceşti tineri - născuţi toţi între 1988 şi 1996 - au fost arestaţi în 2017 din cauza apartenenţei lor la o presupusă organizaţie teroristă.
Unii au fost acuzaţi totodată de faptul că deţineau armament şi muniţie şi de tentativă de trafic de droguri.
Organizatorii grupului - Dmitri Pcelinţev şi Ilia Şakurski potrivit acuzării - au fost primit pedepsele cele mai aspre, respectiv 18 şi 16 ani de închisoare.
Potrivit unor ONG-uri de apărarea drepturilor omului şi opoziţiei ruse, dosarul a fost ”fabricat în totalitate” cu scopul de a acredita o ameninţare la adresa puterii.
”Dosarul «reţelei» este un caz de şcoală. Acest verdict trebuie să demonstreze populaţiei că există o ameninţare a terorismului politic reală (...) şi este totodată un ordin dat tinerilor: «culcat, nu mişca!»”, a denunţat Svetlana Ganuşina, una dintre reprezentantele istorice ale Memorial, o organizaţie de apărarea drepturiloromului de referinţă în Rusia.
Potrivit ONG-ului, FSB s-a sprijinit, în acest dosar, pe mărturii îndoielnice cu privire la existenţa unei reţele teroriste, obţinute de la activişti din cadrul nebuloasei extremei stângi, arestaţi într-un dosar cu privire la stupefiante.
Mai mulţi acuzaţi au dat asigurări că au fost supuşi unor rele tratamente, chiar unor acte de tortură, în închisoare, vizând să-i oblige la mărturisiri.
Principalul critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a denunţat, la rândul său, acest verdict luni.
”Mărturii obţinute prin totrurarea unor tineri cu privire la existanţa unei organizaţii teroriste. Orice ministru al Guvernului rus este zece ori mai infractor şi o ameninţare la adresa societăţii decât aceşti băieţi”, a reacţionat Navalnîi pe Twitter, dennţând un verdict ”monstruos”.
Acuzaţiile de terorism sau de extremism vizând grupuri de tineri s-au multiplicat recent în Rusia.
Potrivit criticilor puterii, nu este este vorba doar despre organizaţii cu adevărat violente, ci şi despre mişcări ale opoziţiei sau religioase care nu respectă linia autorităţilor.
Sursa : news.ro
Povestea emoționantă a unei lupoaice. 14.000 de kilometri în căutarea dragostei... Parchetul algerian cere condamnarea la 20 de ani de închisoare a lui Bouteflika şi a trei coacuzaţi...