Tarile in cauza, Cuba, Maroc, Rusia, Kazahstan, Irak si China nu au oferit un motiv ca justificare a refuzului, se arata in comunicat.
Mai mult decat atat, alte 16 tari nu au confirmat ina participarea la eveniment, desi termenul limita a expirat joi, 18 noiembrie.
Reperezentanti ai Comitetului norvegian au declarat ca autoritatile de la Beijing au declansat o campanie "fara precedent" pentru a boicota ceremonia de la Oslo.
"Nu cunosc niciun exemplu in care o tara a incercat, atat de activ si de direct, sa tina deoparte ambasadorii de la ceremonia Nobel", a spus Geir Lundestad, reprezentantul Comitetului Nobel din Norvegia.
Autoritatile chineze au avertizat comunitatea internationala pentru a nu il sustine pe Liu Xiaobo, spunand ca vor exista „consecinte" pentru statele care il vor sustine pe Xiaobo in timpul ceremoniei de decernare a premiului.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca Romania nu va trimite seful misiunii diplomatice la ceremonie, ci va desemna o alta persoana.
Ministrul Teodor Baconschi a declarat ca Romania nu va trimite "seful misiunii" la ceremonia de decernare, ci o alta persoana.
"Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar in acelasi timp intelegem de multi ani sensibilitatile prietenilor nostri chinezi.(...) Cred ca chestiunea decernarii premiului a fost un act de libertate in Europa din partea Fundatiei Nobel. (...) Nu vom fi acolo cu seful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi seful misiunii", a declarat Baconschi.
Stirea cu privire la atribuirea premiului Nobe pentru pacel lui Liu Xiaobo a ajuns in presa din intreaga lume, mai putin in China, unde Guvernul a cenzurat-o pe majoritatea site-urilor de pe internet. Cautarea dupa cuvintele-cheie "premiu Nobel, pace, Liu Xiaobo" nu oferea niciun rezultat pe marile portaluri de informatie si motoare de cautare ca Sina, Sohu si Baidu.
Mai mult decat atat, jurnalul de seara al postului oficial de televiziune CCTV s-a deschis cu informatii despre inundatiile din insula chineza Hainan.
Cenzura fata de opiniile care critica Guvernul sau evoca problema drepturilor omului este foarte activa in China, din cauza comunismului practicat. Site-urile sensibile politic sunt cenzurate, iar autoritatile controleaza indeaproape Internetul pentru a stopa opiniile contrare celor ale conducerii.
Cehia: Fost deputat comunist judecat pentru torturarea detinutilor politici... Cuba: Fidel Castro a renuntat la functia de prim-secretar al Partidului Comunist...