2. Control defectuos la Tepco. Accidentul de la centrala nipona Fukushima produs in urma valulului ucisag provoat, in martie, de devastatorul cutremur care a zguduit Japonia, a scos la lumina activitatea defectuoasa a operatorului unitatii, grupul Tepco. In saptamanile care au urmat dezastrului, au fost initiate numeroase anchete pentru depistarea responsabililor. Astfel s-a constatat ca Tepco nu a gestionat in mod satisfacator centrala: rapoarte de control redactate eronat, lipsa de date esentiale. Dupa pierderile monumentale din 2011, Tepco se afla astazi in pragul nationalizarii.
3. Scandalul Mediator. Acuzat ca a provocat moartea a 500 - 2000 de persoane si grava leziuni cardiace la mii de pacienti, produsul farmaceutic Mediator fabricat de laboratorul Servier s-a aflat la originea celui mai mare scandal sanitar din Franta, dupa afacerea sangelui contaminat. Laboratorul este acuzat ca a mintit in legatura cu natura antidiabeticului sau prescris ca un medicament care taie pofta de mancare. Jacques Servier, presedintele fondator al laboratorului si 5 societati ale grupului au intrat sub ancheta.
4. News Corp: incerceptari telefonice ilegale. A fost o grea lovitura pentru imperiul Murdoch. In iulie anul trecut, tabloidul britanic News of the World este obligat sa puna lacat la usa dupa scandalul interceptarilor telefonice. A urmat o lunga lista de demisii in interiorul News Corp, printre care si cea a reginei tabloidelor, Rebekah Brooks. Insusi Rupert Murdoch isi va cere scuze publice, negand insa responsabilitatea cuiva anume. Si, chiar daca imperiul a rezistat acestui scandal, in iulie a fost obligat sa renunte la proiectul de preluare a canalului prin satelit BskyB.
5. Brokerul de la UBS. La mijlocul lunii septembrie prima banca a Elvetiei a dezvaluit existenta „unei gauri" de 2,3 miliarde de dolari generata de „operatiuni neautorizate" efectuate de unul dintre traderii filialei din Londra. Anuntul a avut efectul unei bombe. Intre octombrie 2008 si decembrie 2010, respectivul angajat, in varsta de 31 de ani, a ocupat pozitii descoperite de alte pozitii, care s-au dovedit fictive. El a fost arestat si inchis la Londra. Banca a asigurat ca va inaspri masurile de securitate.
6. Falimentul MF Global. Falimentul firmei americane de brokeraj este a opta cea mai importanta din Statele Unite. La 31 octombrie, MF Global a anuntat ca solicita trecerea sub protectia legii falimentelor, dupa importantele pierderi suferite din cauza crizei datoriilor europene. Compania devine, astfel, prima intreprindere americana care cade victima crizei din zona euro. Ulterior a reiesit ca aceasta criza nu este singura vinovata de dezastrul la care a ajuns MF Global. Ancheta a scos la iveala faptul ca societatea nu a respectat regulile care asigura o distinctie clara intre conturile clientilor si cele proprii.
7. Pierderile ascunse de la Olympus. Ce s-a descoperit in urma dezvaluirilor facute, la mijlocul lunii octombrie, de Michael Woodford, la numai 15 zile de la numirea lui in fruntea companiei Olympus? Conturi financiare trucate, achizitii hazardate, presupuse legaturi cu lumea interlopa, comisioane obscure... Si, in final, un deficit de 1,29 miliarde de euro, rezultat a peste 20 de ani de fraude.
Sursa: Fin.ro
Foto: latimesblogs.latimes.com