- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ucraina trebuie să nu aibă încredere în Rusia nici măcar după schimbul de prizonieri de sâmbătă, perceput ca un semn al unei potenţiale destinderi între cele două ţări, a avertizat marţi cineastul ucrainean Oleg Senţov, unul dintre prizonierii eliberaţi, relatează AFP.
”În ceea ce priveşte dorinţele de pace ale Rusiei, lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar. Nu credeţi în acest lucru”, a declarat pentru presă cineastul, eliberat sâmbătă împreună cu alţi 34 de prizonieri ucraineni.
Relaţiile între Kiev şi Moscova traversează o criză fără precedent după anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea, urmată de izbucnirea unui război cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, soldat cu 13.000 de morţi.
Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe separatişti cu scopul de a-şi păstra vecinul sub tutelă şi de a-l împiedica să adere la NATO. Respingând aceste acuzaţii, Rusia şi-a exprimat speranţa ”normalizării” relaţiilor cu Kievul în urma alegerii preşedinte, în aprilie, a fostului umorist Volodimir Zelenski.
Senţov - care a devenit în cei cinci ani de încarcerare un simbol pentru Kiev prin rezistenţa sa în faţa Moscovei - consideră că ”acest lucru nu înseamnă că Rusia este pregătită să dea drumul Ucrainei, să dea înapoi Crimeea şi Donbasul”, regiunea separatistă din est.
Vladimir ”Putin nu va da înapoi Crimeea. Îi este mai simplu să dea Kremlinul decât Crimeea”, a subliniat cineastul în vârstă de 43 de ani, părând calm şi sigur pe sine în prima sa conferinţă de presă de după ce a fost eliberat.
Ucraina nu va putea restaura controlul asupra peninsulei decât după ”schimbarea de regim inevitabilă în Rusia”, a apreciat el, subliniind că ”speră să vadă” acest lucru.
Originar din Crimeea, Senţov a fost arestat acasă după ce a protestat faţă de aceastăanexare. El a fost condamnat la 200 de ani de detenţie într-un lagăr în regiunea arctică rusă cu privire la pregătirea unor ”atacuri teroriste”. Cazul său a provocat o mobilizare internaţională, la care au participat numeroase personalităţi din cinemtografie.
Sursa : news.ro
Fotograful american Robert Frank a murit la vârsta de 94 de ani... Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Spania: Cod portocaliu de vânt şi precipitaţii, în Comunitatea Valenciană...