Împărtăşirea informaţiilor militare clasificate cu Japonia va continua, însă prin intermediul Statelor Unite, a decis până la urmă Coreea de Sud, la o zi după ce Seulul a anunţat că rupe unilateral un acord (GSOMIA) cu Tokyo în acest sens, relatează AFP.
Relaţiile între cele două ţări asiatice, aliate ale Washingtonului, continuă să se deterioreze pe fondul unor vechi contencioase, moştenite din trecutul colonialist japonez în peninsula coreeană (1910-1945).
Coreea de Sud a anunţat joi că urmează să renunţe la un acord de împărtăşire de informaţii militare clasificate cu Japonia, un pact cunoscut sub numele GSOMIA.
Tensiunile au crescut între Tokyo şi Seul în ultimele săptămâni.
Tribunale sud-coreene au hotărât ca întreprinderi japoneze să acorde despăgubiri unor sud-coreeni care au fost forţaţi să muncească în fabrici ale acestor întreprinderi japoneze în timpul ocupaţiei nipone.
Japonia consideră însă că aceste probleme au fost rezolvate prin semnarea unor acorduri bilaterale în 1965.
GSOMIA a fost încheiat în noiembrie 2016 sub egida Washingtonului, în contextul ascensiunii programelor balistice şi nucleare nord-coreene.
Însă, în locul acordului, Coreea de Sud urmează ca de-acum ”să folosească în mod activ canalul trilateral de schimb de informaţii, cu Statele Unite ca intermediar”, a anunţat Kim Hyun-chong, un reprezentant al securităţii naţionale în cadrul preşedinţiei sud-coreene.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a declarat ”dezamăgit”, joi, de ruperea acordului de către Seul şi a îndemnat ambele ţări ”să menţină dialogul”.
Japonia şi Coreea de Sud, două democraţii, se confruntă cu ascensiunea puterii Chinei comuniste şi o Coree de Nord dotată cu arma nucleară. Ele sunt considerate, în acest context, aliate apropiate ale Statelor Unite.
Sursa : news.ro
O mamă a demonstrat că este neînfricată când e vorba despre copilul ei! S-a luptat cu trei bărbați mascați! A fost filma... Google a eliminat 210 canale de YouTube care duceau o campanie de propagandă privind protestele din Hong Kong...