Antena Căutare

SPECIAL! 59 de ani de tensiuni de-a lungul DMZ: Cele doua Corei, fata in fata

La 59 ani de la incetarea razboiului Coreean prin semnarea unui armistitiu, doua dintre cele mai periculoase armate ale lumii se privesc, fata in fata, peste o "bordura" imaginara (DMZ, zona demilitarizata), amplasata de-a lungul frontierei dintre Nord si Sud. Cei peste un milion de soldati inca la posturi sunt marturia tensiunilor.

Pe 27 iulie, s-au implinit 59 de ani de la semnarea armistitiului ce a pus capat razboiului coreean, dar nici pana in ziua de astazi nu a fost ratificat un tratat de pace. Prin urmare, de-a lungul celor 238 de kilometri ai liniei demilitarizate, sute de mii de soldati nord si sudcoreeni stau zi si noapte in stare de alerta, la care se adauga cei peste 35.000 de militari americani stationati in baza SUA din Coreea de Sud.

Conflictul latent dateaza de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand Aliatii i-au alungat pe japonezi din Coreea iar peninsula a fost impartita intre SUA si URSS, si s-a amplificat in 1950. Atunci, nord-coreenii au atacat sudul, cu acordul rusilor si ajutorul Chinei, pentru a instaura comunismul in toata zona. Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a intervenit in sprijinul Coreei de Sud si trei ani mai tarziu, dupa lupte in care si-au pierdut viata sau au fost raniti circa 900.000 de soldati si aproape doua milioane de civili, razboiul deschis s-a incheiat prin semnarea armistitiului intre reprezentantii militari ai Chinei, Coreei de Nord si ai Natiunilor Unite.

Nici astazi insa, cele doua Corei nu isi recunosc una alteia suveranitatea, iar Phenian-ul nu rateaza aproape nici o ocazie sa provoace sudul si comunitatea internationala, prin demonstratii de forta sau teste de rachete. De asemenea, "Dosarul Nuclear" nord-coreean este si el un "butoi cu pulbere", fiind monitorizat permanent de satelitii SUA.

Foto: koreandmz.org

ONU condamna Siria, Rusia ramane tot langa Assad... Tragedie in Mexic: Sase mineri, striviti sub pamant...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x