Antena Căutare

Starea Natiunii 2012 - Presedintele SUA, in fata Congresului

Atacat dur de adversarii politici, presedintele american Barack Obama a sustinut, marti seara, in fata Congresului, discursul anual despre Starea Natiunii. Speach-ul s-a axat mai mult pe teme economice, Obama propunand o serie de reforme fiscale, dar presedintele nu a uitat sa salute retragerea din Irak si moartea lui Osama bin Laden, sa condamne tirania in fata liberatatii in fata "primaverii arabe" si sa afirme ca solutionarea pasnica a problemei nucleare iraniene este "inca posibila".

Cu aproape zece luni inaintea alegerilor prezidentiale din SUA, discursul despre Starea Natiunii i-a dat posibilitatea lui Barack Obama sa-si demonstreze combativitatea si sa inceapa lupta pentru realegerea sa in functie, expunandu-le americanilor proiectele economice pe care le are, avand ca tema subiectul apararii clasei mijlocii fata de "privilegiati".

Obama a vorbit in fata Congresului despre "un plan pentru a construi o economie durabila" cu patru directii: relansarea sectorului manufacturilor, dezvoltarea de energie alternativa, formarea profesionala si "intoarcerea la valorile americane de justitie si responsabilitate".

El a spus ca vrea o reforma a fiscalitatii care sa impuna un nivel de impozitare de minimum 30% asupra veniturilor milionarilor. Si a expus necesitatea schimbarii sistemului de impozitare astfel incat companiile fie tentate sa produca mai mult in Statele Unite.

Retragerea din Irak si moartea lui bin Laden, salutate

Barack Obama si-a inceput discursul asupra Starii Natiunii exprimandu-si multumirea pentru faptul ca militarii americani nu mai lupta in Irak si ca liderul Al-Qaeda Osama bin Laden nu "mai reprezinta o amenintare".

"Pentru prima data in noua ani, nu mai sunt americani aflati in lupta in Irak. Pentru prima data in doua decenii, Osama bin Laden nu mai reprezinta o amenintare la adresa acestei tari", a declarat Obama.

Totodata, presedintele SUA a apreciat ca, in urma retragerii a aproximativ 50.000 de militari americani din Irak, armata si serviciile de informatii au putut sa se recentreze asupra prioritatilor lor si sa produca "lovituri decisive" retelei teroriste Al-Qaeda.

Val de schimbari in Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Presedintele american a salutat transformarile provocate de "primavara araba" si a promis ca SUA vor fi alaturi de fortele democratice impotriva "violentei si intimidarii".

"Intr-un moment in care intensitatea razboiului se diminueaza, un val de schimbari se face resimtit in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, din Tunis la Cairo, de la Sanaa (Yemen, n.r.) la Tripoli (Libia, n.r.)", a spus Obama.

Solutionarea "dosarului iranian", inca posibila

Iranul este "mai izolat ca niciodata", dar presiunea asupra regimului "nu se va diminua", a sustinut Obama in fata Congresului. O rezolvare "pasnica" a controversatului program nuclear al Iranului este "inca posibila", dar SUA pastreaza "toate optiunile" pe masa, a subliniat Barak Obama.

Foto: Intactimages / EPA

Franta: Presedintele Sarkozy, pregatit sa iasa din politica daca nu castiga alegerile... Epidemie de gripa in Bulgaria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x