Peste 12% dintre persoanele interogate se declara "pregatite sa isi vanda votul imediat", iar un procent "nu stiu daca ar face acest lucru", reiese dintr-un sondaj efectuat asupra unui esantion de 1.000 de persoane cu drept de vot, in perioada 15-17 octombrie, de catre Institutul Alpha Research.
Acestora li se adauga alti 6,8% "posibili" vanzatori de voturi, a declarat Katia Hristova, un politolog din cadrul asociatiei. Ei ar fi dispusi sa cedeze voturile daca ar fi platiti cu sume mai mari.
Cei care isi vand voturile in localitati mici primesc in schimb suma de 30 de leva (aproximativ 15 euro), iar cei din orasele mari primesc 50 de leva (aproximativ 25 de euro). Intrebati care sunt motivele pentru care fac acest lucru, 58% au declarat ca sunt "saraci si au nevoie de bani". Restul se refera la cadrul coruptiei generalizate din tara.
Studiul a mai constatat ca 7% dintre alegatorii bulgari sunt supusi unor presiuni din partea angajatorilor, pentru ca sa voteze un anumit candidat. Aceasta practica este curenta in micile localitati, a declarat Hristova.
Peste 80% dintre persoanele interogate apreciaza ca alegerile sunt supuse la diverse manipulari. Organizatia Transparence sans Frontieres se pregateste sa veritfice informatii potrivit carora sunt "cumparate" comisii electorale intregi, in birourile de votare din localitati mici.
"Cumpararea de voturi" este interzisa de lege, dar este o "practica tenace", exersata de la prabusirea comunismului, in schimbul unor sume de bani, dar si in schimbul unor alimente, "cadouri" sau anularea unor datorii.
Conform Codului Penal, "vanzarea de voturi" este pasibila de trei ani de inchisoare si plata unei amenzi cuprinse intre 500 si 2.500 de euro.
De asemenea, legea garanteaza imunitate alegatorilor care recunosc ca si-au vandut votul, dar si intermediarilor care-i denunta pe cei de la care primesc ordinul. Acestia sunt pasibili de cinci ani de inchisoare si o amenda in cuantum de 5.000 pana la 10.000 de euro.
Sursa: Antena3
Foto: Intactimages